Armenii gherleni, la hramul Bisericii Armeano-Catolice din Gheorgheni

Una din cele mai cunoscute comunităţi armeneşti din judeţul Harghita este cea din oraşul Gheorgheni. Acolo se sărbătoreşte în fiecare an, la 8 septembrie, hramul Bisericii Armeano-Catolice, eveniment la care participă de fiecare dată şi reprezentanţii comunităţii armeneşti din municipiul Gherla.

Armenii gherleni nu au lipsit nici de la sărbătoarea din din acest an, la care au mai fost prezenţi şi oaspeţi din Miercurea Ciuc, Frumoasa, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, dar şi din Republica Armenia.  În soborul de preoţi care a slujit cu aceasă ocazie s-a aflat şi preotul paroh a Catedralei Armeneşti  din Gherla, Mgsr. Szakács Endre, care a rostit şi Cuvântul DomnuluI. În cadrul slujbei a cântat corul bisericii armeano-catolice din localitate, dar au fost de faţă şi câţiva membri ai cunoscutului cor armean din Gherla, condus de Molnár Anna. Cu prilejul hramului bisericii din Harghita, timp de trei zile la Gheorgheni au fost organizate diferite manifestări culturale şi religioase – concerte, expoziţii şi lansări de carte, la care au participat oaspeţii din ţară şi din străinătate.

Armenii s-au stabilit în număr mare la Gheorgheni în anul 1672. În anul 1733 au construit  această biserică, cu elemente baroce. A fost renovată în  1893, când au fost realizate şi frescele neobaroce, împreună cu  alte  ornamente interioare. Este un lăcaş de cult declarat monument istoric.  Are o orgă  pneumatică construită în anul 1901 la Budapesta, de fraţii Rieger.

Szekely Csaba

Articole din aceeasi categorie