Armata, Pompierii și Biserica, în topul încrederii românilor

Armata, Pompierii și Biserica rămân în topul încrederii românilor, relevă datele celui mai recent sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS). Pe ultimele locuri, ca procent de încredere, se situează guvernul, parlamentul și partidele politice.

Potrivit datelor sondajului, 75% dintre respondenți sunt de părere că în România lucrurile merg într-o direcție greșită și doar 12% că merg mai degrabă într-o direcție bună. 13% nu știu sau nu răspund.

Principalele două probleme ale României, de care conducerea țării ar trebui să se ocupe de urgență sunt, în opinia a 28% dintre respondenți, prețurile, inflația, utilitățile, prețul energiei. Pentru 22% – nivelul de trai, pensiile, salariile, iar pentru 17% – economia, criza economică/ financiară. Alte mari probleme identificate de respondenți sunt: sănătatea, pandemia (7%); războiul, armata, siguranța națională (7%); corupția, hoția (6%); locurile de muncă (4%); educația (3%); instabilitatea politică (3%); altele (3%).

La întrebarea despre încrederea în instituții, Armata, Pompierii și Biserica se situează pe primele locuri: 67% dintre respondenți spun că au multă sau foarte multă încredere în Armată (32% – puțină sau foarte puțină,  1% – nu știu/ nu răspund); 63% au multă sau foarte multă încredere în Pompieri (33% – puțină sau foarte puțină; 4% – nu știu/ nu răspund);  63% au multă sau foarte multă încredere în Biserică (34% – puțină sau foarte puțină; 3% – nu știu/ nu răspund).

Pe locurile următoare, ca procent de încredere a populației, se situează: Primărie (multă sau foarte multă încredere – 33%, puțină sau foarte puțină încredere – 62%, nu știu/ nu răspund – 5%); Mass media (multă sau foarte multă încredere – 21%, puțină sau foarte puțină încredere – 70%, nu știu/ nu răspund – 9%); ONG-uri (multă sau foarte multă încredere – 19%, puțină sau foarte puțină încredere – 75%, nu știu/ nu răspund –6%); Banca Națională a României (multă sau foarte multă încredere – 16%, puțină sau foarte puțină încredere – 75%, nu știu/ nu răspund – 9%); Președinte (multă sau foarte multă încredere – 16%, puțină sau foarte puțină încredere – 81%, nu știu/ nu răspund – 3%); Guvern (multă sau foarte multă încredere – 15%, puțină sau foarte puțină încredere – 78%, nu știu/ nu răspund – 7%); Parlament (multă sau foarte multă încredere – 9%, puțină sau foarte puțină încredere – 87%, nu știu/ nu răspund – 4%); Partide politice (multă sau foarte multă încredere – 9%, puțină sau foarte puțină încredere – 89%,  nu știu/ nu răspund – 2%).

Dintre respondenți, 51% spun că sunt foarte afectați de creșterea prețurilor, 40% – destul de afectați, 6% – destul de puțin afectați, 2% – foarte puțin sau deloc afectați, 1% – nu știu/ nu răspund. De asemeni, se așteaptă la o creștere a prețurilor, în următoarele luni, la: alimente (97%), energie (95%), întreținere (92%) și carburanți – benzină, motorină (64%).

Întrebați dacă cred că România va fi admisă anul acesta în Spațiul Schengen: 40% dintre respondenți au spus: mai degrabă Nu, 34% – mai degrabă Da, 13% – sigur Nu, 5% – sigur Da, 8% – nu știu/ nu răspund.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri anticipate, 36% spun că ar vota cu PSD, 22% – cu PNL, 14% – cu AUR, 8% – cu USR, 5% – cu UDMR, 4% – cu PMP, 4% cu PU-SL și 7% – cu alt partid.

Totodată, 83% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația că pensiile speciale ar trebui eliminate, 63% sunt de părere că România ar trebui să susțină Republica Moldova în criza energetică și doar 19% sunt de acord cu afirmația că partidele de opoziție ar trebui să se unească împotriva coaliției PSD-PNL.

Sondajul a fost realizat în perioada 10 – 20 ianuarie 2023, pe un eșantion de 1067 respondenți, votanți în vârstă de 18 ani și peste.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut