Arhiepiscopia Clujului: Peste 18 milioane de lei cheltuiți anul trecut în scop filantropic

Anul trecut, la nivelul Eparhiei Clujului, prin unitățile de cult și asociațiile și fundațiile eparhiale a fost cheltuită în scop filantropic suma totală de 18.352.363 lei, de care au beneficiat 17.324 de persoane.

Conform datelor bilanțului pe 2021, prezentate – sub aspect spiritual, administrativ, economic, cultural și misionar-social – în cadrul ședinței Adunării eparhiale desfășurate sâmbătă, 5 februarie, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sub președinția Înaltpreasfințitului părinte arhiepiscop și mitropolit Andrei, Arhiepiscopia Clujului a acordat ajutoare financiare în valoare totală de 835.156 lei, din care: din „Fondul Filantropia”, suma 116.065 lei (în special persoanelor cu nevoi medicale); din proiectul „Cutia Milei pentru săraci” suma de 253.483 lei și suma de 390.659 lei, rezultată în urma colectei organizate în Postul Crăciunului. Protopopiatul Huedin a organizat o colectă specială pentru victimele inundațiilor din parohiile Protopopiatului Câmpeni (Arhiepiscopia Alba Iuliei), în urma căreia s-au strâns 74.949 lei. La acestea se adaugă și sumele din Fondul Central Misionar și Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 523.000 de lei, din care au fost ajutați preoții și parohiile lipsite de posibilități materiale.

Arhiepiscopia Clujului are în prezent în derulare 55 de proiecte și programe sociale, prin care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educație copiilor și tinerilor, alină suferințele celor bolnavi și dau speranță acolo unde nu mai este.

În anul 2021 a fost deschis Serviciul de asistență comunitară în cadrul Parohiei „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, în care funcționează un program after-school destinat copiilor din familiile defavorizate, și s-a lansat proiectul „Incluziv pentru Dej – dezvoltare locală prin măsuri activ→integrate de justiție socială”, ce va fi implementat de Fundația Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Rromi, în parteneriat cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Liceul Tehnologic Special Dej. Proiectul are ca obiectiv reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială și îmbunătățirea calității vieții pentru 869 de beneficiari.

În 2021 au fost derulate două campanii de donare de sânge inițiate de ASCOR Cluj.

În ce privește misiunea în rândul tinerilor, în ședința Adunării eparhiale a fost amintit că anul trecut au fost organizate, la Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi, dar și la Mărișel, Someșu Rece, Măguri-Răcătău, Șăulia, Scrind-Frăsinet sau Găbud, peste 20 de tabere pentru copii și tineri, cu peste 1.000 de participanți, dar și o tabără dedicată pregătirii voluntarilor, „întruniri la care prezența ierarhilor Arhiepiscopiei a fost o constantă”. În contextul Centenarului Eparhiei Clujene, a fost organizat Festivalul-Centenar de colinde și tradiții de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan”, ediția a X-a, la care au participat 14 grupuri de tineri, din județele Cluj și Bistrița-Năsăud.

Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a dobândit din toamnă titulatura de Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, prin Ordin al Ministerului Educației, și tot din toamna anului trecut, în cadrul Centrului social-educativ „Grigore Pletosu” din Bistrița funcționează Școala Primară „Sfântul Stelian”.

Au fost continuate lucrările la Centrul de tineret din Câmpenești, iar în sprijinul tinerilor studioși, dar fără posibilități financiare, Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 34 de burse în valoare totală de 103.200 de lei, la care se adaugă premiile acordate de Arhiepiscopia Clujului elevilor care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat și olimpicilor.

Evenimentele anului 2021, amintite în ședința Adunării eparhiale, au fost: Centenarul nașterii mitropolitului Bartolomeu Anania (1921-2021); zece ani de la alegerea și întronizarea Înaltpreasfințitului părinte Andrei ca arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului; Centenarul nașterii arhiepiscopului Justinian Chira (1921-2021); Centenarul Eparhiei Clujului: 100 de ani de la alegerea episcopului Nicolae Ivan; trecerea la cele veșnice, în data de 8 octombrie, a Preasfințitului Vasile Fluieraș (Someșanul), fost episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului, în perioada 1998-2019; manifestările religioase și culturale ce au marcat „Anul omagial al pastorației românilor din afara României” și „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul, valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”.

Conform datelor bilanțului, în anul 2021, în Arhiepiscopia Clujului erau în construcție 68 de biserici, mănăstiri și edificii bisericești, în diferite stadii, de la fundație până la pictură, și au fost sfințite sau resfințite 40 de biserici.

Printre proiectele Arhiepiscopiei, anunțate pentru anul 2022, se numără: continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrala Mitropolitană; continuarea lucrărilor la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca; finalizarea lucrărilor la Centrul de tineret din Câmpenești; deschiderea unui Centru de îngrijiri paliative la Bistrița; amenajarea Centrului de servicii sociale „Sfânta Ana” Dej; finalizarea Așezământului pentru copii „Sfântul Siluan Athonitul” Dorolea și a celor două case de tip familial de la Așezământul „Sfântul Onufrie” Florești. De asemeni, se intenționează deschiderea magazinului de panificație Artos, finalizarea lucrărilor la căminul preoțesc, mutarea cursurilor Școlii Primare „Sfântul Stelian” Bistrița în spațiul propriu (str. Al. Odobescu nr. 4) și finalizarea lucrărilor de restaurare la biserica monument istoric din Lujerdiu, ctitorită de Mihai Viteazul.

De asemeni, se intenționează organizarea unor manifestări religios-culturale și editoriale pentru marcarea 100 de ani de la înființarea Bibliotecii Eparhiale și 30 de ani de la trecerea la cele veșnice a Arhiepiscopului Teofil Herineanu.

***

Conform Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea eparhială este organismul deliberativ pentru toate chestiunile administrative, economice, culturale, social-caritative și misionare ale Eparhiei. Aceasta se compune din 30 de membri, reprezentanți ai clerului și credincioșilor (o treime clerici și două treimi mireni), aleși pe 4 ani.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut