Arbuști fructiferi plantați în premieră la sera floricolă a USAMV Cluj-Napoca

Sera din campus a Disciplinei de Floricultură și Arboricultură din cadrul Facultății de Horticultură (USAMV Cluj-Napoca) propune în această primăvară, în premieră, o varietate bogată de arbuști fructiferi.

După cum explică dr. ing. Gelu Moldovan, care se ocupă de sera floricolă, atât în grădinile urbane, cât și în cele rurale, trebuie să existe o varietate cât mai mare de plante, care pe lângă rolul decorativ, să asigure și o sursă de hrană. În acest sens, plantarea unor arbuști fructiferi „nu asigură doar un plus de decor pentru o curte, dar dă și valoare spațiului, prin furnizarea de fructe proaspete, gustoase și, în general, ecologice, produse de noi înșine”. „Marele avantaj al cultivării arbuștilor fructiferi este acela că pretind o întreținere minimă, iar spre deosebire de pomii fructiferi cu care ne-am obișnuit, arbuștii fructifică abundent, cu mici variații în fiecare an”, explică dr. ing. Gelu Moldovan.

Sortimentele de arbuști fructiferi care vor intra la comercializare de la această seră în primăvara anului 2021 sunt:  coacăz negru (Ribes nigrum) – cu fructe de culoare violet închis, dulci-acrișoare, cu aromă specifică; coacăz roșu (Ribes rubrum) – cu fructe de culoare roșu aprins, dulci-acrișoare; coacăz alb (Ribes niveum) – fructe de culoare albă, cu diferite nuanțe de galben sau roz pal, dulci și cu aromă foarte discretă; agriș alb (Ribes uva-crispa) – fructele sunt de culoare verde, cu diferite nuanțe de galben sau roz pal, atunci când sunt coapte, dulci acrișoare; agriș roșu (Ribes uva-crispa) – fructele sunt de culoare verde când sunt în formare și devin roșu-violacee când se coc; gustul, din acru, devine dulce, ușor acrișor, foarte savuros; mur fără spini (Rubus fructicosus) – soiuri Loch ness și Chester. Tufele acestor arbuști fructiferi au înălțimea între 1 și 1,5 m și până la 1 metru diametru.

Acestor sortimente li se alătură și unul mai special, și anume un hibrid între coacăz negru și agriș, Josta (Ribes x nidigrolaria) – sub formă de tufă, cu înălțimea între 1,5-2,5 metri și până la 1,2 metri diametru, cu fructe de culoare violet închis, dulci-acrișoare, cu aromă mult mai plăcută decât a coacăzei negre și foarte productive.

Conform celor anunțate de USAMV, în sera Disciplinei de Floricultură și Arboricultură au fost plantați deja circa 600 de puieți, a căror vânzare va începe în perioada de primăvară.

Este pentru prima dată când Disciplina de Floricultură și Arboricultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca produce acest tip de material săditor.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut