Apariții editoriale: Dumitru Cerna – ”Clujul politic și administrativ. Dicționar de persoane. 1992-2020”.

O lucrare de o factură aparte este cartea ”Clujul politic și administrativ. Dicționar de persoane. 1992-2020.” (ed. Casa Cărții de Știință, 2020) a lui Dumitru Cerna (pe numele său ”civil”, deci și de funcționar public, Dumitru Bobină), lucrare ce are pretenția de a fi chiar un dicționar de persoane, dar nu al oricărora, ci doar a celor care au ocupat funcții în administrația locală și județeană, începând din 1992 și până în prezent.

Fiind o continuare a unui volum anterior, cu un titlu similar, exceție făcând anii – 1992-2012 -, noul dicționar îl cuprinde și pe cel vechi, la care au fost adăugate numele celor care s-au perindat prin administrația clujeană și de atunci încoace. Dar nu al tuturora, căci – așa după cum spune autorul – mulți au preferat să nu apară în volum, astfel că cele 400 de persoane prezentate (să sesizăm volumul respectabil de muncă depusă în alcătuirea lucrării) nu oferă o imagine completă a întregului ”tablou” administrativ. Oricum, dicționarul cuprinde date biografice (inclusiv studii, activitate profesională și apartenență politică) despre primarii și viceprimarii din Cluj-Napoca, președinții și vicepreședinții Consiliului Județean, prefecții și subprefecții, consilierii locali și județeni, directori de regii, instituții suordonate și câțiva funcționari publici.

Alături de acest material ce ar putea fi util din punct de vedere istoric, poate că cel mai interesant capitol este textul ”Dumitru Cerna: Martor și mărturisitor”, în care se încearcă portretizarea primarilor care au condus Clujul în această perioadă. Lăsând la o parte ”politețea” autorului, care evită subiectele controversate – nu se face nici un fel de referire, spre exemplu, la condamnarea lui Sorin Apostu sau la suspiciunile privind sănătatea mentală a lui Gheroghe Funar – textul reușește cât de cât să ofere o imagine din interior a aparatului administrativ clujean. Una peste alta, lucrarea merită măcar răsfoită, cel puțin pentru un motiv: zâmbind am putea spune că atunci când cititorul se va gândi (așa cum o fac cetățenii când intră în contact cu administrația) la un funcționar public sau altul, va ști mai bine cu cine are sau a avut de-a face.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut