Apă neconformă în peste 20 de fântâni din județul Cluj. Plumb peste valoarea legală în apa din instalațiile interioare a mai multor școli și spitale

Apa potabilă din fântânile din judeţul Cluj prezintă depăşiri ale concentraţiilor de nitriţi şi amoniu. Aşa reiese în urma activităţilor de monitorizare a apei potabile desfăşurate de reprezentanţii DSP Cluj. În urma analizării celor  23 probe de apă din fântâni publice şi izvoare, 21 au fost neconforme

În localitățile unde s-a constatat că s-au depăși concentrațiile de nitrați și amoniu, reprezentanţii DSP Cluj au afişat la loc vizibil a înscrisuri cu „apa nu este bună de băut”.

În cadrul activităţii de supraveghere a calităţii apei de fântână şi a apei arteziene de utilizare publică au fost prelevate 23 probe de apă din fântâni publice şi izvoare: 2 probe de apă arteziană municipiul Cluj-Napoca, 6 probe municipiul Dej (apă arteziană și fântâni publice), 4 probe comuna Tureni, 5 probe comuna Feleacu (sat Gheorgheni), 1 probă comuna Vultureni, 1 probă comuna Așchileu, 1 probă comuna Jichișu de Jos, 1 probă comuna Unguraș, 1 probă comuna Băișoara. Sursele de apă au fost selectate conform criteriilor stabilite de CRSP Iaşi.

Nitrați și amoniu peste limita admisă

Din totalul surselor analizate 21 probe au fost neconforme pentru parametrii microbiologici şi 12 probe au fost neconforme pentru parametrii chimici. A fost depășită concentrația maximă admisă în cazul a 4 surse pentru parametrul nitraţi și a 2 surse pentru parametrul amoniu. În această situaţie primăriile fiind notificate asupra măsurii urgente de interzicere a consumului, populaţia fiind avertizată prin afişarea la loc vizibil a mesajului „apa nu este bună de băut”. În localităţile cu neconformităţi pentru parametrul nitraţi nu s-au înregistrat cazuri de methemoglobinemie acută infantilă generate de apa de fântână”, precizează DSP Cluj.

Experţii în sănătate publică mai spun că au  prelevat 294 de probe de apă iar în cazul a 39 dintre acestea au fost găsite neconformități.

Neconformităţi principale constatate: neefectuarea monitorizării calităţii apei; neefectuarea monitorizării clorului rezidual liber; clorinare manuală, discontinuă; personal insuficient, neinstruit; lipsa documentelor pentru dezinfectantul utilizat; stoc insuficient de dezinfectant, neefectuarea amenajărilor și igienizărilor în stațiile de tratare apă.

În cadrul controalelor la stațiile de aprovizionare cu apă potabilă a localităților din mediul urban au fost identificate următoarele neconformități: stația de tratare a apei Mihai Viteazu din comuna Mihai Viteazu, f.n., pendinte de Compania de Apă Arieș Turda (aprovizionează mun. Turda și localitățile: Mihai Viteazu, Cheia, Săndulești, Copăceni, Bogata).

Plumb în apă

De asemenea, conform aplicării metodologiei în anul 2022, s-a făcut determinarea plumbului în apa potabilă furnizată la robinetul consumatorului în clădiri publice cu o vechime de construcţie mai mare de 30 de ani fiind prelevate 50 probe de apă. Prelevarea s-a făcut din municipiul Cluj-Napoca, din unităţi de învăţământ, unităţi administrative, unităţi sanitare, unităţi de alimentaţie publică din sistemul de distribuție interioară care nu a fost folosit pentru o perioadă de timp. Din totalul probelor analizate 9 au prezentat niveluri ale concentrației de plumb care au depășit valoarea legiferată. Posesorii sistemelor de distribuție interioară unde s-au constatat neconformități au fost notificați asupra măsurilor de urgență ce se impun și care să vizeze restricționarea consumului până la înlocuirea rețelei de distribuție interioară”, a arătat DSP.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut