Anul Sfântului Iosif în Biserica Catolică: izvor de curaj și speranță pentru omenire

Prin Scrisoarea apostolică Patris corde (Cu inimă de Tată), dată la Roma, la 8 decembrie 2020, Papa Francisc a anunțat „Anul Sfântului Iosif”, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de când Papa Pius al IX-lea (în 1870) l-a proclamat pe Sfântul Iosif Patron al Bisericii Universale.

Acest an, care a început la 8 decembrie 2020 și se va încheia la 8 decembrie 2021, va fi marcat și prin acordarea unor indulgențe speciale în Biserica Catolică. Un motiv în plus pentru un an dedicat Sfântului „cu inimă de Tată” e timpul pandemiei, perioadă dificilă în care lumea are nevoie de ajutor și încurajare.

Iosif, despre care Sfântul evanghelist Luca spune că era „din casa lui David” (Lc 1,27), a fost soțul Preasfintei Fecioare Maria, „Cea binecuvântată între femei” (Lc 1,28) și tatăl ocrotitor al Fiului lui Dumnezeu, Isus Hristos, Cuvântul trimis în lume pentru mântuirea neamului omenesc. „Măreția Sfântului Iosif – scrie Papa – constă în faptul că el a fost soțul Mariei și tatăl lui Isus. Ca atare, «s-a pus în slujba întregului plan de mântuire», așa cum afirmă Sfântul Ioan Gură de Aur”.

Scrisoarea „Patris corde” îl descrie pe Sfântul Iosif ca „umil tâmplar” (cf. Mt 13,55); un „om drept” (Mt 1,19), „gata mereu să împlinească voința lui Dumnezeu”. Este, de asemenea, o „figură extraordinară, atât de apropiată de condiția umană a fiecăruia dintre noi”. De aceea, „în timpul acestor luni de pandemie, în care putem experimenta, în mijlocul crizei care ne lovește, că viețile noastre sunt țesute și susținute de persoane obișnuite – de obicei uitate – care nu apar în titlurile din ziare și reviste”, dar care, însă, „fără îndoială, scriu astăzi evenimentele decisive ale istoriei noastre: medici, infirmieri și infirmiere, angajați din supermagazine, angajați de la curățenie, îngrijitori, transportatori, forțe de ordine, voluntari, preoți, călugărițe, dar și atâția alții care au înțeles că nimeni nu se salvează singur. Câți oameni exercită în fiecare zi răbdare și insuflă speranță, având grijă să nu semene panică, ci coresponsabilitate. Câți tați, mame, bunici, învățători arată copiilor noștri, cu gesturi mici și zilnice, cum să înfrunte și să traverseze o criză. Câte persoane se roagă, oferă și mijlocesc pentru binele tuturor. Toți pot găsi în Sfântul Iosif, omul care trece neobservat, omul prezenței zilnice, discrete și ascunse, un mijlocitor, un sprijin și un călăuzitor în momentele de dificultate. Sfântul Iosif ne amintește că toți cei care sunt aparent ascunși, sau în «linia a doua», au un rol fără egal în istoria mântuirii. Spre ei toți se îndreaptă un cuvânt de recunoaștere și de recunoștință”, afirmă Papa Francisc.

În timpul unei vizite apostolice (în Filipine, în 2015), Papa a explicat de ce păstrează o imagine a Sfântului Iosif pe biroul său. „Aș vrea să vă spun ceva foarte personal”, a spus el. „Am o mare dragoste pentru Sfântul Iosif, pentru că este un om al tăcerii și al tăriei. Pe masa mea am o imagine a Sfântului Iosif dormind. Chiar și când doarme are grijă de Biserică! Da! Știm că poate face aceasta. Deci, când am o problemă, o dificultate, scriu o mică notă și o pun sub Sfântul Iosif, ca să poată visa la ea! Cu alte cuvinte, îi spun: roagă-te pentru această problemă!”.

Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a avut, încă de la înființare, din 1853, în Sfântul Iosif un protector și sprijin deosebit, fiind ales de către cel dintâi Episcop, Ioan Alexi, ca și Patron al eparhiei (pe atunci de Gherla). În anul dedicat Sfântului Iosif, cu atât mai mult vor fi invocate și la nivelul acestei eparhii, viața și meritele Sfântului care se află între primele figuri de sfinți cinstiți în Biserica Universală.

PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, a transmis preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor pe care-i păstorește îndemnul de a medita asupra modelului Sfântului Iosif, „o meditație care să ne ofere curaj și speranță în aceste zile grele. Viața Sfântului Iosif este un continuu exil, o continuă călătorie, o permanentă ieșire din sine, dar aceste condiții nu-l împiedică să fie mereu disponibil, supunându-se Voinței Domnului.

De aceea, urmând îndemnul Sfântului Părinte Francisc, să ne înălțăm și noi privirea spre modelul Sfântului Iosif, să-i cerem să ne mijlocească darul disponibilității, al ascultării și al smereniei, pentru ca astfel, cu încredere și speranță, să rămânem mereu la dispoziția lui Dumnezeu.

Să ne amintim că, asemenea Sfântului Iosif, și noi suntem chemați în aceste zile să-L primim pe Pruncul Isus care renaște în lume, să-L luăm cu noi pe drumul noului an, păstrând neștirbit în suflete tezaurul credinței. Aceasta este garanția mântuirii noastre și a dobândirii acelui loc pregătit pentru noi în Casa Tatălui”, a transmis ierarhul.

V.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut