Anul 2023 – Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice în Patriarhia Română

Anul 2023 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești în Patriarhia Română.

Proclamarea solemnă a Anului omagial și comemorativ 2023 a avut loc în prima zi de An Nou, la Catedrala Patriarhală. Potrivit Actului de proclamare, în acest an se propune o încurajare a participării persoanelor vârstnice la viața Bisericii, o mai consistentă contribuție a familiei, Bisericii și societății în sprijinul persoanelor vârstnice, precum și o intensificare a activităților social-filantropice și culturale dedicate acestei categorii sociale. Pentru anul comemorativ, motivația a fost dată de dorința de a cinsti pe autorii și interpreții muzicii bisericești, ca exemple elocvente de cultivare a muzicii bisericești, care susține rugăciunea și intensifică viața liturgică a comunităților bisericești.

„Prețuirea și ajutorarea vârstnicilor sunt expresii ale maturității spirituale și sociale în viața comunității. Grija pentru bătrâni, pentru copii și pentru săraci arată gradul de civilizație și profunzimea trăirii creștine a unui popor. Din acest punct de vedere, ne preocupă, în mod deosebit, starea de abandon social și dezinteresul față de bătrâni (părinți și bunici), pe care le constatăm, adesea, în societatea de astăzi (…) Din nefericire, astăzi sunt foarte mulți bătrâni care trăiesc în multă însingurare, în izolare de comunitate, simțindu-se cumva inutili acesteia sau, mai mult, traumatizați de propria îmbătrânire, ajung chiar la deznădejde. De aceea, Biserica este chemată să gândească noi forme și metode pastorale actuale, apropiindu-se mai mult de nevoile și așteptările bătrânilor. Concomitent, trebuie lucrat și la creșterea și educarea tinerilor spre a nu marginaliza persoanele vârstnice, a nu le abandona și izola în centre de asistență socială, deoarece tinerii și persoanele în vârstă au nevoie unii de ceilalți. Mai precis, bătrânii au nevoie de o mângâiere și de un cuvânt de încurajare, iar tinerii au nevoie de înțelepciunea, răbdarea și puterea de rugăciune a bătrânilor” – a spus, după citirea actului de proclamare, patriarhul Daniel, citat de basilica.ro.

În ce privește proclamarea anului 2023 drept Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, patriarhul, referindu-se la cântările cuprinse în cărțile de cult ale Bisericii, a arătat că acestea „sunt creații ale unor imnografi inspirați de Duhul Sfânt și ne ajută în înțelegerea textului scripturistic, ca parte a Sfintei Tradiții”. „Textele imnurilor care se cântă în slujbele Bisericii Ortodoxe aprofundează și explică bogăția teologică a Cuvântului lui Dumnezeu. Muzica bisericească este Evanghelia cântată” – a spus patriarhul.

Potrivit Întâistătătorului BOR, Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești devine „un prilej de comemorare a celor ce s-au ostenit prin munca lor, inspirați de Dumnezeu, să compună cântări bisericești și să le interpreteze, spre înaintarea noastră în cunoașterea lui Dumnezeu”, iar Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice „ne îndeamnă să înmulțim activitățile noastre pentru ajutorarea bunicilor, oferindu-le un sprijin concret ca semn al prețuirii lor și al comuniunii între generații, între tineri și părinți sau între nepoți și bunici”.

În icoana reprezentativă a Anului omagial 2023 apar două personaje din Vechiul Testament – Sfântul și Dreptul Simeon, primitorul de Dumnezeu, și Sfânta Prorociță Ana, doi sfinți care sunt cinstiți în aceeași zi, 3 februarie.

M. T.
Credit foto: basilica.ro

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut