Ansambluri din trei județe, la Festivalul Jocului Fecioresc din Transilvania

Ansambluri folclorice din județele Cluj, Bistrița-Năsăud și Mureș participă duminica viitoare (27 octombrie), la Dej, la cea de-a XXXIV-a ediție a Festivalului Jocului Fecioresc din Transilvania.

Manifestarea, organizată de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Primăria Dej și Centrul de Cultură „Arta”, va începe la ora 15:00. Pe scena Centrului de Cultură „Arta” vor evolua sute de dansatori din cadrul ansamblurilor folclorice: „Dansatorii de pe Someș” – Iclod, „Dor Transilvan”, al Companiei de Transport Public din Cluj-Napoca, „Izvorașul Turenilor” – Tureni, „Kökényes” – Târnăveni, „Mugurii Mintiului” – Mintiu Gherlii, „Păunița” – Sângeorz-Băi, „Someșana” – Dej, „Someșul” – Apahida, „Someșul-Napoca” – Cluj-Napoca, „Șoimii Carpaților” – Florești și „Valea Someșului” – Gherla. Festivalul va fi prezentat de Grigore Sâmboan. Intrarea – liberă.

Organizată anual de de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, manifestarea are ca scop valorificarea și  promovarea  jocului tradițional, în special a jocului fecioresc, caracterizat prin virtuozitatea și bogăția elementelor coregrafice autentice. În Transilvania, jocurile feciorești se pot observa la români, la maghiari şi la romi. Fiecare etnie a dat propria culoare acestor jocuri, după obiceiurile locului şi temperamentul oamenilor.

Jocul fecioresc din România a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, în anul 2015. În patrimoniul imaterial al umanității se mai află: Doina, Călușul, tehnicile de fabricare a ceramicii de Horezu și Colindatul de Ceată Bărbătească.

Articole din aceeasi categorie