Ansamblul „Hayakaghak” a participat la festivalul armenesc de la Gheorgheni

Ansamblul „Hayakaghak” din municipiul Gherla a luat ființă în anul 2012 sub  conducerea instructoarei Esztegar Erika, care mai mult de zece ani a făcut parte și din grupul dansatorilor. Armenii din orașul de pe Someș nu sunt doar o comunitate,  ci și o familie mare și unită, ca urmare și dansurile sunt expresia sentimentelor, iubirii, a poeziei. O îmbinare a multitudinilor de idei, provenite de la fiecare dansator în parte.

De toate aceste caracteristici ne-am  convins și în weekendul trecut, când talentații jucăuși gherleni au participat la cea de a XI-a ediție a Festivalului armenesc din orașul Gheorgheni, județul Harghita, un  vechi și cunoscut centru armenesc din zona Secuimii, dar nu numai. În localitatea harghiteană, timp de 3 zile au avut loc spectacole artistice, vernisaje de expoziții, lansări de carte, conferințe, activități meșteșugărești și concursuri de gătit. Din programul acestor manifestări nu putea lipsi ansamblul „Hayakaghak”, una din cele mai renumite formații de dansuri armenești din țara  noastră, apreciată prin evoluțiile de mare succes la diferite concursuri și festivaluri artistice.

Pe scena festivalului de la Gheorgheni, micii artiști gherleni au susținut un repertoriu bogat, majoritatea pieselor fiind deja cunoscute. Nu putea lipsi jocurile „Sardarapat”, „Im anune Hayastan  E”, „Hzor Hayastan”, „Tsaghkadzori” și „Vartavar”, care și la sfârșitul săptămânii au cucerit publicul prezent în număr mare. De asemenea, reprezentanții comunității armenești din Gherla au pregătit la fața locului specialitatea lor gastronomică, hurutul, gustat din plin de participanții la festival.

Tot în weekend, la Gheorghieni a fost sărbătorit hramul Bisericii armeano-catolice „Nașterea Maicii Domnului”, un ansamblu de monumente istorice, construit în stil baroc între anii 1730-1734, turnul fiind adăugat la sfârșitul anului  1734. Primii armeni s-au stabilit acolo în 1637, venind din Moldova, tradițiile și obiceiurile fiind păstrate și în zilele noastre prin comunitatea locală, deosebit de activă, după cum vedem și prin organizarea festivalului.

Cu ocazia hramului bisericii armeano-catolice din Gheorgheni a fost săvârșită o liturghie oficiată de preotul paroh  Gál Hunor la eveniment fiind prezenți și creștini armeni din alte centre armenești din țară, printre care s-au aflat și oaspeții gherleni.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut