Ansamblul Folcloric Mărțișorul, 65 de ani

Pentru Ansamblul Folcloric Studențesc Mărțișorul al Casei de Cultură a Studenților Dumitru Fărcaș din Cluj-Napoca weekendul trecut a însemnat prilej de sărbătoare. Cunoscuta formație, un simbol al Clujului și, totodată, al României, al cărui renume a debordat de mult granițele țării, a aniversat sâmbătă 65 de ani de activitate, într-o atmosferă încărcată de emoție, în prezența unor oaspeți de seamă.

Printre invitați s-au numărat mărțișoreni de ieri și de azi, o parte dintre foștii conducători ai ansamblului, conducerea actuală, foști directori ai Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, directori invitați, din alte orașe din țară, dar și oaspeți din străinătate. Gazda manifestării a fost dl Flavius Milășan, directorul CCS Cluj. Un alt moment special a fost reprezentat de spectacolul ce a avut loc sâmbătă după-masa și care a reunit, alături de protagoniștii dansatori, voci îndrăgite ale folclorului românesc.

„Orice aniversare a Mărțișorului este un moment de reper, de regăsire, de revenire la origini. Avem invitați din Canada, din Statele Unite, care au venit special pentru acest eveniment, care se întâmplă odată la cinci ani. Este o reunire a generațiilor, chiar avem dansatori din prima generație a Mărțișorului. Iată, astăzi suntem al 65 de ani, o viață de om, o familie care, de-a lungul timpului, a avut continuitate, care, de-a lungul timpului, s-a transformat într-un mod de a gândi, un mod de a fi, de a se regăsi și de a trăi. Astăzi este o zi specială pentru că ne reîntâlnim, ne regăsim și depănăm amintiri, cei care suntem de puțin timp alături de Mărțișorul dar și cei care sunt de 65 de ani în această mare familie. Și, totodată, Mărțișorul a fost și este un ambasador, un ansamblu emblematic atât al Clujului, cât și al României, dincolo de granițe, un purtător de drapel național. Indiferent unde am fost, am reprezentat cu mândrie România și acest lucru a adus și respectul și valoarea acestui ansamblu”, a declarat directorul CCS, Flavius Milășan, pentru ziarul Făclia.

„La această aniversare a mărțișorului, la acest moment mă simt tânăr. Eu ca dascăl, ca formator de generații, în Clujul nostru drag, am lucrat cu ei, îi știu, îi simt. Eu îmi pun mari speranțe în ansamblul Mărțișorul în continuare văzând cum se comportă, grație conducerii artistice, managementului Casei de Cultură, pentru că dacă nu ar fi o conducere bună aici la Casa de Cultură și nu ar fi niște coregrafi și niște dirijori buni, ar fi banal. Ei sunt siguri pe ceea ce fac, tare mă bucur. 65 de ani înseamnă pentru mine o armă de a mă apăra de bătrânețe. Mă simt tânăr”, a spus Victor Bercea, fost director al Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.

„Mă simt foarte bine, sunt foarte fericit, am prins și cealaltă aniversare, de 60 de ani, a fost o atmosferă la fel de frumoasă ca și acum. Acum mă simt parcă puțin mai emoționat, având în spate niște ani, știind cam ce s-a întâmplat în acest ansamblu până acum, câtă lume a făcut bine ansamblului și câtă lume face în continuare bine. Sunt bucuros să fac parte din ansamblu, e a doua mea familie, atât acasă cât și la dansuri mă simt la fel de degajat. Sunt convins că Mărțișorul va merge mai departe în continuare ani buni. Sunt mulți tineri care vin, îi văd când începe anul universitar. Vor să învețe dansuri și sunt destul de mulți care rămân. Și asta dă speranțe pentru următoarele generații”, a mărturisit actualul mărțișorean Alexandru Sas.

„Ansamblul Folcloric Mărțișorul, prin dansatori, prin coregraf, prin conducerea ansamblului, a fost poate ansamblul cel mai de suflet și cel mai aproape de noi, ei sunt prieteni cu membrii Ansamblului Folcloric Studențesc Ardealul al Casei de Cultură a Studenților Sibiu. Se vede că în cei 65 de ani de viață ai ansamblului Mărțișorul ei au devenit o familie, o familie care unește generații. Ceea ce se întâmplă acum la Cluj este incredibil, această mare familie reunită. Am revăzut oameni pe care îi cunosc și care nu mai locuiesc de mult în România, s-au întors la această aniversare, este foarte emoționant. Le doresc multe turnee, multă activitate, mulți ani de acum încolo. Sunt oameni frumoși”, a declarat pentru Făclia Liliana Popescu, director al Casei de Cultură a Studenților Sibiu.

„Mă simt foarte bine că sunt aici, îi mulțumesc pentru invitație domnului director Flavius Milășan. Este un sentiment special pentru că și eu vin din domeniul artistic, sunt interpret de muzică ușoară. Știu ce înseamnă muncă, știu ce înseamnă ansamblu de gen. Dacă Mărțișorul a ajuns la 65 de ani, eu zic că poate să ajungă și la o sută de ani, dacă e susținut cum trebuie de autorități și știu că aici la Cluj-Napoca ansamblul este susținut atât de Casa de Cultură a Studenților cât și de alte instituții publice. Îl felicit pe domnul Ioan Cocian pentru implicare, pentru că el este inima acestui ansamblu. La mulți ani și succes pe mai departe, îi așteptăm la Alba Iulia. Anul care vine vom organiza și noi un eveniment de folclor și îi vom invita cu drag, atât pe cei de la Ansamblul Mărțișorul, cât și pe cei de la Ansamblul Ardealul de la Casa de Cultură a Studenților Sibiu”, a spus Gheorghe Berghian, directorul Casei de Cultură a Studenților Alba.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut