ANOSR: S-a aprobat organizarea taberelor studențești în 2021

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită Ministerului Tineretului și Sportului să publice „cu celeritate” metodologia privind organizarea taberelor studențești, „pentru a putea derula procedurile imperative în termen adecvat”.

Solicitarea vine după ce, în urma demersurilor federației, în ședința de Guvern din 9 iunie s-a aprobat acordarea sumei de 2,5 milioane de lei în vederea organizării Programului Național de Tabere Studențești (PNTS) în 2021.

ANOSR susține ca locurile să fie acordate cu prioritate pentru studenții încadrați în categorii defavorizate, fiind cazuri sociale, în baza venitului mediu net al familiei sau  studenți orfani.

„Inclusiv în edițiile anterioare ale PNTS, ANOSR a donat toate locurile de tabără care i-au fost alocate în calitate de federație națională studențească pentru susținerea  studenților care sunt cazuri sociale, numeroși studenți eligibili neputând beneficia de această facilitate. Conform Raportului ANOSR privind implementarea taberelor studențești în anul 2019, pentru majoritatea participanților – 51,4%, oportunitatea de a se bucura de un sejur  prin taberele studențești este singura pe care aceștia o au, neavând resurse financiare pentru a-și finanța pe cont propriu o astfel de experiență. De asemenea, pentru 81,9%  dintre ei participarea în tabere este și o motivație pentru a-și crește performanțele  academice” – precizează reprezentanții studenților.

Potrivit acestora, prin raportare la HG 322/2019, „având în vedere costurile pentru cazare și masă și durata sejurului”, anul acesta ar trebui să fie disponibile puțin sub 3.300 de locuri. În măsura în care cererea va depăși acest număr și ținând cont de numărul de locuri anterior pandemiei, ANOSR va solicita suplimentarea acestora.

Programul Național de Tabere Studențești este „un program emblematic al statului român”, organizat în fiecare an, din 1990 până la apariția pandemiei de SARS-CoV-2, și unul dintre principalele  programe prin care Guvernul României premiază excelența academică a studenților, promovează voluntariatul și oferă un sejur la mare sau la munte pentru studenții care nu  și-ar permite altfel o astfel de experiență. În acești ani – precizează ANOSR – peste 200.000 de studenți au beneficiat de acest program.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut