Aniversarea Zilei Școlii Ardelene, organizată la Cluj-Napoca de o editură

Autoritățile au uitat în acest an de aniversarea Zilei Școlii Ardelene (11 octombrie), sărbătoare care poate fi organizată încă din 2014, singura instituție care a ținut să marcheze acest eveniment fiind editura clujeană cu același nume.

Ne-am gîndit să facem astăzi, de Ziua Școlii Ardelene, un exercițiu de admirație, pentru ceea ce a însemnat pentru noi românii această mișcare care a pornit din Transilvania. Ne-am gândit să întrebăm lumea care trece pe aici, cine sunt corifeii Școlii Ardelene reprezentați în acest grup stauar. Cei care vor răspunde corect, vor primi gratuit volumul Eminescu 100 poeme alese”, a spus Vasile George Dîncu (foto stânga), directorul editurii Școala Ardeleană”, în fața monumentului cu același nume, operă a sculptorului Romul Ladea, amplasată în fața Universității ”Babeș-Bolyai” și inaugurată în urmă cu 50 de ani.

Iată că societatea civilă înlocuiște ceea ce statul nu nu poate sau nu vrea uneori să facă” a spus istoricul Ion Bolovan (foto dreapta), directorul Institutului de Istorie George Bartițiu din cadrul Academiei Române, prezent la eveniment. ”Școala Ardeleană a fost unul dintre pilonii afirmării națiunii române în epoca modernă, afirmare care s-a încheiat într-un moment apoteotic la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia.” a punctat istoricul clujean, care a propus înființarea unui Institut al Școlii Ardelene, identic cu Institutul Levantului din București. În viziunea sa, Institutul ar trebui să aibe sediul la Blaj, centrul de unde au provenit Samuil Micu, Petru Maior, Gheorghe Șincai sau Ion-Budai Deleanu, precum și o filială la Arad, un alt centru care a contribuit decisiv la răspândirea ideilor promovate de Școala Ardeleană, prin intelectuali ortodocși, cum au fost Dimitrie Țichindeal, Paul Iorgovici sau Damaschin Bojincă, cărturari care s-au pus în slujba renașterii naționale a românilor.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut