Angela Merkel, turneu de rămas bun în Israel

După Roma, Ierusalim. Cancelarul german, Angela Merkel, începe duminică o ultimă vizită oficială în Israel ca parte a unui turneu de rămas-bun după 16 ani de putere marcaţi printre altele de aprofundarea legăturilor cu statul evreu, comentează AFP.

Această vizită a fost iniţial prevăzută în august, dar a fost amânată din cauza retragerii forţelor americane şi aliaţilor lor, mai ales germani, din Afganistan, pregătind calea revenirii talibanilor la putere.

Pentru a opta şi ultima vizită oficială în Israel în calitate de cancelar, Angela Merkel, care a sosit sâmbătă seara, urmează să viziteze Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem şi să se întâlnească cu noul premier israelian, Naftali Bennett.

Cei doi lideri vor discuta despre „ameninţările şi provocările din regiune şi, în special, despre dosarul nuclear iranian, importanţa menţinerii statului Israel (…) şi problemele bilaterale”, a făcut cunoscut Naftali Bennett.

Programul nuclear iranian „a depăşit toate liniile roşii”, a declarat recent la ONU şeful guvernului israelian, adăugând că statul evreu „nu va permite” Teheranului să se doteze cu arma atomică.

În acest sens, Israel încearcă să convingă troika europeană (Franţa, Marea Britanie şi Germania) să evite să se angajeze într-un nou acord cu Iranul care i-ar putea permite în cele din urmă să se doteze cu bomba nucleară.

În cei 16 ani la putere, Angela Merkel a făcut din dreptul Israelului de a se apăra împotriva duşmanilor săi una dintre priorităţile politicii externe a Germaniei, a cărei ţară, sub nazism, a fost responsabilă de Holocaust, genocidul evreiesc.

De altfel, preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a participat în ianuarie 2020 la comemorările de la Ierusalim care au marcat împlinirea a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz, avertizând împotriva întoarcerii „vechilor demoni” ai antisemitismului.

Subliniind „vinovăţia” Germaniei, Frank-Walter Steinmeier şi-a ţinut discursul în ebraică şi în engleză, şi nu în germană, pentru a nu reaminti mai multe traume supravieţuitorilor Holocaustului prezenţi la comemorări.

Pentru această ultimă vizită la Ierusalim, Angela Merkel nu şi-a planificat o deplasare la Ramallah, sediul Autorităţii Palestiniene a lui Mahmoud Abbas în Cisiordania ocupată, deşi Germania rămâne favorabilă soluţiei „cu două state”, o Palestină independentă şi viabilă alături de Israel.

În prezent, peste 675.000 de colonişti israelieni trăiesc în Ierusalimul de Est şi în Cisiordania, teritorii palestiniene ocupate de Israel din 1967.

Şi, cu toate că se opune deschis colonizării, ilegală în conformitate cu dreptul internaţional, Angela Merkel rămâne criticată de unii activişti pentru drepturile omului care îi reproşează că nu are un discurs suficient de puternic pe această temă.

Dacă nu este planificată nicio călătorie la Ramallah, de asemenea nu este planificată nicio întâlnire cu Benjamin Netanyahu, actualul lider al opoziţiei israeliene, la putere 12 ani în epoca Merkel.

După 16 ani la putere, cancelarul federal se pregăteşte să lase locul liber, în timp ce social-democraţii, verzii şi liberalii germani încearcă să formeze o coaliţie fără precedent în Germania, fără conservatorii Angelei Merkel.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut