Angajații din sistemul penitenciar clujean se alătură protestului din București. Sindicaliștii sunt hotărâți să blocheze acticvitatea în penitenciare

 

După ce, timp de doi ani au protestat în diverse forme, și în această săptămână mai mulți angajați de la Penitenciarul Gherla și Spitalul penitenciar Dej vor participa la mitingul organizat de polițiști, la finele acestei săptămâni, la București.

”Din Cluj vor participa angajați de la Penitenciarul Gherla și de la Spitalul penitenciar Dej. Dacă nici de data asta revendicările noastre nu vor fi luate în considerare, vom bloca activitatea penitenciarelor, ce să facem? Următoarea lună asta vom face. Vom aplica tot sistemul cu exces de zel. Până în vară vor fi blocate toate penitenciarele. Să vedem cum vor fi asigurate drepturile deținuților. Să aducă ei membri de partid, dacă nu-s în stare asigure o legislație bună pentru polițiști, să păzească ei deținuții. Întrebarea este al cui interes îl servește politicul când vrea o armată și o poliție slabă? Dacă străzile nu vor fi ocupate de polițiști vor fi ocupate de infractori.”, a declarat, pentru Făclia Cluj, Cosmin Dorobanțu, președintele președintele Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Precizăm că, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar (FSSP), Federația Polițiștilor de Penitenciare (FPP) și Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) au anunțat că se alătură protestului polițiștilor reprezentați de Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) și de Sindicatul Democratic al Polițiștilor (SIDEPOL) de vineri, din fața Guvernului României.

Poliția, Penitenciarele și Armata cer ”deblocarea salariilor și eliminarea discriminărilor în ceea ce privește pensiile militare de stat” și acuză ”Guvernul că fură din buzunarele polițiștilor, militarilor și polițiștilor de penitenciare și consideră că în pușcării sunt închiși români care au furat mai puțin decât fură lunar politicienii din buzunarele angajaților din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională. 13 ani de hoție, niciun condamnat…”

Conform sindicaliștilor, ”liderii partidelor recunosc că un polițist, militar și un polițist de penitenciare câștigă mai putin decât un șofer de basculantă, însă declarațiile lor rămân la nivelul de populism electoral ieftin, întrucât, în realitate, politicienii nu depun niciun efort serios să îndrepte anomaliile care au condus la slăbirea siguranței românilor și a calității actului de justiție.”.

Președinții celor 6 organizații sindicale din poliție, penitenciare și ale militarilor rezerviști solicită Guvernului identificarea unor soluții care să facă posibile, în prima parte a anului 2023: * aplicarea în integralitate a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, privind întreg personalul din familia ocupațională apărare, ordine publică și securitate națională * actualizarea pensiilor militare de stat conform Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat fără modificările și completările ulterioare, așa cum a fost adoptată de Parlamentul României * majorarea normei de hrană/normei de echipare.

Reamintim că acesta este doar unul dintre protestele angajaților din sistemul penitenciar și poliție. De-a lungul anului trecut, sindicaliștii din penitenciare au acuzat ministerul de lipsă de reacție privind problemele din închisori, atât față de acordarea, conform legii, a majorărilor salariale promise personalului angajat, cât și față de noile prevederi cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) referitoare la pensionarea polițiștilor, militarilor și polițiștilor din penitenciare, și au anunțat proteste de amploare.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut