Andronescu: Liceele tehnologice se vor transforma în licee tehnologice duale

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a afirmat că în viitorul apropiat se va centra pe transformarea tuturor şcolilor profesionale în şcoli profesionale duale şi că se încearcă, prin viitoarea lege a educaţiei, transformarea liceelor tehnologice în licee tehnologice duale, informează AGERPRES.

„Suntem în etapa în care în foarte multe locuri din ţară se dezvoltă şcolile profesionale duale. Ce înseamnă aceste şcoli profesionale duale? Acelea în care angajatorii vin şi cu o contribuţie în bani, care înseamnă o bursă care se adaugă celei date de statul român şi, sigur, o contribuţie în ceea ce priveşte orele de practică, fie prin oferta de locuri de practică, fie prin dotarea unor ateliere. De aceea, cred că în viitorul imediat ne vom centra pe transformarea tuturor şcolilor profesionale în şcoli profesionale duale, pentru că elevii sunt mai bine pregătiţi, sunt mai interesaţi angajatorii de ei şi au şansa să fie angajaţi la finalizarea studiilor prin şcoala profesională. Acesta este un aspect. Al doilea aspect, încercăm prin viitoarea lege să transformăm liceele tehnologice în licee tehnologice duale şi, de ce nu, să organizăm chiar o formă de învăţământ superior dual, cu accent mai mare pe instruirea practică, pe diferite etaje”, a declarat presei Ecaterina Andronescu.

Ea a precizat că şcoala profesională pregăteşte profesioniştii de nivel III, iar liceul, de nivel IV, astfel putând creşte nivelul de pregătire şi de angajare a absolvenţilor. „Deci aceasta este intenţia pe care o vom materializa întâi prin viitoarea lege, ca să avem cadrul legal, şi apoi, sigur, prin transferarea în sistemul de învăţământ (…). Aş vrea să mai clarific un aspect: o formă de învăţământ, cum este şcoala profesională, nu se poate desfiinţa decât prin lege. N-a existat o asemenea lege şi, ca urmare, şcoala profesională a avut permanent continuitate. Într-adevăr, pe măsură ce a căzut industria României şi locurile de muncă au devenit din ce în ce mai puţine, şi atractivitatea faţă de şcolile profesionale a scăzut”, a spus ministrul Educaţiei.

Articole din aceeasi categorie