ANAF a suplimentat documentele acceptate pentru aprobarea înregistrării de la distanță, în Spaţul Privat Virtual

Spațiul Privat Virtual (SPV) este un serviciu destinat persoanelor fizice şi juridice sau entităţilor fără personalitate juridică. SPV permite obţinerea informaţiilor privind situaţia fiscală, depunerea electronică a declaraţiilor fiscale şi primirea electronică a documentelor şi a actelor fiscale. Documentele comunicate prin SPV au aceeaşi putere juridică ca cele comunicate prin poştă sau la ghişeu.

Contribuabilii, persoane fizice sau juridice, care au certificat digital calificat pot solicita înregistrarea ca utilizator SPV. Persoanele fizice, care nu au un certificat digital calificat, pot solicita înregistrarea și pe bază de nume de utilizator și parolă. Acestea, pentru a se înregistra în SPV fără a să se deplaseze pentru autentificare la ANAF, pot opta ca autentificarea să se facă electronic, în baza unor documente emise de Ministerul Finanțelor Publice și/sau ANAF.

Aprobarea înrolării în SPV a persoanelor fizice, care se înregistrează cu nume utilizator și parolă, se face prin identificarea cu numerele atribuite următoarelor noi documente:

1. Notificarea privind destinația sumei de 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii și din pensii, pentru entități nonprofit / unități de cult (emise începând din 5.03.2018)

2. Notificare privind nedepunerea în termen a Declarației privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (emise începând din 9.10.2017)

3. Notificare privind îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă potrivit prevederilor art. 7 şi art. 59 din Codul fiscal sau ale Convenţiei de evitare a dublei impuneri încheiate între România şi _____ de către persoana fizică sosită în România pentru o perioadă mai mare de 183 de zile (emise începând din 7.04.2020)

4. Notificare privind îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă potrivit prevederilor art. 7 şi art. 59 din Codul fiscal sau ale Convenţiei de evitare a dublei impuneri încheiate între România şi _____ de către persoana fizică plecată din România pentru o perioadă mai mare de 183 de zile (emise începând din 7.04.2020)

5. Notificare privind nedepunerea în termen a declarației de venit (emise începând din 9.01.2017)

6. Notificare privind nedepunerea la termen a declarației de impunere (emise începând cu data de 09.01.2017)

Rămân valabile și următoarele documente: a). decizie de impunere – emisă începând din 2013; b). decizie referitoare la obligaţii de plată accesorii – emisă începând cu anul 2013; c). somație – emisă începând din 1.01.2015; d). numărul scrisorii primită în 2018 de la Ministerul Finanțelor Publice, referitoare la înrolarea în acest serviciu.

SPV poate fi accesat din pagina principală a site-ului www.anaf.ro, secţiunea “Servicii Online – Serviciul înregistrare / înrolare persoane fizice şi juridice Spaţiul Privat Virtual”, este gratuit şi disponibil 24 de ore din 24.

Articole din aceeasi categorie