Amenzi pentru agenții de plasare a forței de muncă în străinătate

In perioada 24 – 28 octombrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a desfăşurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, verificări a respectării prevederilor legale privind condițiile de funcționare și procedura de înregistrare a persoanelor juridice care își desfășoară activitatea pe teritoriul României ca agenți de plasare a forței de muncă în străinătate, precum și verificarea respectării prevederilor legale de agenții de muncă temporară și de utilizatorii salariaților temporari.

ITM Cluj a efectuat controale la 9 agenți de plasare a forței de muncă în străinătate din județul Cluj, 3 dintre aceștia fiind sancționați cu amenzi de 28.000 lei. La un agent ofertele ferme de ocupare a locurilor de muncă erau incomplete, iar la alți doi agenți, din contractele individuale de muncă ale cetățenilor români încheiate cu angajatorii străini lipseau elemente obligatorii.

De asemenea, au fost verificați și 8 agenți de muncă temporară din județul Cluj, la care nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale.

Migrația forței de muncă este un fenomen încă prezent în societatea românescă, cetățenii apelând la societățile de intermediere sau la persoane fizice pentru ocuparea unei slujbe în străinătate. Nerespectarea prevederilor legale pentru medierea și plasarea cetățenilor români în străinătate poate fi un punct de plecare în traficul de persoane în scop de muncă. Campania a vizat diminuarea consecințelor juridice, economice și sociale negative, ce decurg din fenomenul plasării forței de muncă în străinătate în condiții ilegale.

De asemenea, multe firme apelează la „leasingul de personal”, activitate prin care agenții de muncă temporară pun la dispoziția utilizatorilor români sau străini a lucrătorilor în baza contractelor de muncă temporară. Ținându-se cont de problemele sesizate de cetățenii români puși la dispoziția beneficiarilor străini prin intermediul agenților de muncă temporară, ce implică detașarea transnațională, s-au impus verificări și în acest domeniu.

Controalele au urmărit, printre altele, identificarea cazurilor de nerespectare a condițiilor de funcționare și a procedurii de înregistrare de către agenții de plasare a forței de muncă în străinătate, precum și depistarea cazurilor de plasare forță de muncă efectuată fără respectarea condiției de a se constitui ca agent de plasare forță de muncă în străinătate și de a se înregistra la inspectoratul teritorial de muncă. De asemenea s-a mai urmărit verificarea respectării de agenții de muncă temporară a prevederilor legale privind contractele de punere la dispoziție, contractele de muncă temporară, registrul general de evidență a salariaților, precum și garantarea unui nivel adecvat de protecție salariaților detașați pentru prestarea de servicii transnaționale.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut