Alocare de 103 milioane de euro pentru dezvoltarea serviciilor de educație timpurie complementare

Ministerul Educației a lansat în consultare publică Ghidul Solicitantului privind apelul „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie complementare”.

„Avem o alocare de 103 milioane de euro din PNRR, prin care vom finanța primele 412 servicii complementare: grădinițe comunitare, grupuri de joacă sau ludoteci, din cele 850 pe care ni le-am propus până în anul 2026. Ne orientăm către comunitățile izolate sau dezavantajate, unde există nevoia cea mai mare, pentru a nu lăsa în urmă niciun copil în parcursul său educațional. Vizăm implicarea tuturor actorilor din comunitate, pentru a sprijini dezvoltarea comunitară într-un mod sănătos și sustenabil” – a scris ministrul Ligia Deca pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Ministerului Educației, înființarea unui serviciu complementar presupune identificarea și echiparea a 2 spații/ 2 grupe de copii, de tip grup de joacă, ludotecă, grădiniță comunitară, pentru a desfășura activități de stimulare a dezvoltării copiilor de la naștere la 6 ani. Obiectivul acestei investiții este „de a crește capacitatea sistemului și a calității serviciilor de educație timpurie, de a îmbunătăți ratele de participare, atât la nivel antepreșcolar, cât și la nivel preșcolar, prin deservirea a aproximativ 20.000 de copii, provenind, cu precădere, din grupuri defavorizate”.

Valoarea maximă a grantului per proiect este de 250.000 de euro (fără TVA), valoare eligibilă PNRR. În cadrul unui proiect, se va urmări înființarea de servicii complementare care să deservească de la minimum 16 copii până la maximum 40 de copii. Bugetele proiectelor se vor utiliza pentru achiziționarea de mobilier, echipamente și materiale necesare utilării spațiilor serviciilor complementare nou înființate și pentru achiziționarea materialelor didactice, a jucăriilor și a hranei pentru copii, pentru o perioadă de cel puțin 12 luni. Serviciile complementare de educație timpurie vor fi înființate, echipate și operaționalizate atât în spațiile oferite de unitățile de învățământ, cât și în spațiile oferite de comunitate: ONG, casă de cultură, cămin, biserică, bibliotecă etc.

Observațiile și recomandările referitoare la ghidul publicat pe site-ul Ministerului Educației pot fi trimise pe adresa de e-mail consultare.pnrr@edu.gov.ro, până la data de 15 ianuarie.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut