Alianța G6-UMF: Propunere privind organizarea rezidențiatului

Rectorii celor șase universități de medicină și farmacie tradiționale, reunite în Alianța G6-UMF, propun ca toate activitățile din cadrul programului de rezidențiat să treacă din subordinea Ministerului Sănătății, în subordinea Ministerului Educației, adică în responsabilitatea universităților de medicină și farmacie.

Propunerea a fost lansată în cadrul unei sesiuni de lucru desfășurată la începutul acestei luni la UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. La întâlnire au participat toți cei șase membri ai Alianței  G6-UMF: prof. dr. Leonard Azamfirei – rector UMFST „George Emil Palade” Târgu Mureș, prof. dr. Anca Dana Buzoianu – rector UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, prof. dr. Octavian Crețu – rector UMF „Victor Babeș” Timișoara, prof. dr. Dan Gheonea – rector UMF Craiova, prof. dr. Viorel Jinga – rector UMF „Carol Davila” București și prof. dr. Viorel Scripcariu – rector UMF „Grigore T. Popa” Iași. Cei șase rectori s-au întâlnit cu scopul de a dezvolta noi proiecte comune și, având în vedere particularitățile învățământului medical, pentru a promova interesele universităților de medicină și farmacie în peisajul educațional românesc.

„Datorită formei specifice de învățământ, care se adresează doar absolvenților din domeniile medicale și farmaceutice, cât și faptului că activitatea de pregătire a rezidenților este una normată ca activitate didactică pentru cadrele didactice din universitățile de profil, considerăm că organizarea rezidențiatului, în întregimea sa, de la admitere și până la examenul de specialitate, trebuie să fie gestionată de cele șase centre universitare de profil din țară”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și noul președinte ales al Alianței Rectorilor Universităților de Medicină și Farmacie – G6-UMF.

Propunerea membrilor Alianței  G6-UMF urmează a fi înaintată Comisiei pentru Învățământ a Senatului României.

Pe agenda întâlnirii de la Cluj-Napoca a Alianței G6-UMF s-au aflat și alte teme de interes major, între care: elaborarea proiectelor de cercetare comune; modificarea criteriilor generale de acordare a burselor sociale pentru studenții și cursanții din învățământul superior de stat, învățământ cu frecvență; revizuirea Ordinului Ministerului Sănătății nr. 427 din 1979, privind criteriile medicale de orientare școlară și profesională pentru admiterea la universitățile de medicină și farmacie din România; achiziționarea de către universitățile de medicină și farmacie a seturilor de manuale pentru pregătirea concursului național de intrare în Rezidențiat.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut