Alertă alimentară în România: Carne de pasăre din Polonia cu salmonella. Fructe din Turcia, contaminate cu pesticide. Îngheţată cu oxid de etilenă

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a retras şi distrus de pe piaţă, în ultimele luni, sute de tone de alimente contaminate, anul acesta înregistrându-se o creştere cu 30-40% a alertelor alimentare, cum ar fi carne de pasăre cu salmonella, fructe şi legume cu pesticide sau îngheţată şi peşte cu listeria.


„Încă din luna august am făcut o analiză pe Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje şi am constatat o creştere faţă de 2020 pe alertele cu salmonella. Începând cu luna octombrie am demarat un plan naţional care să vizeze controlul cărnii de pasăre în special provenienţă Polonia, unde creşterea alertelor a fost de peste 40%, dar au mai fost şi din alte state membre, precum Ungaria. Din luna octombrie constatăm zilnic apariţia de probe neconforme de salmonella, care se retrag automat de pe piaţă”, a declarat vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea,
citat de Agerpres.
Produsele provenite din Polonia nu se vor mai pune pe piaţă până când laboratorul nu certifică siguranţa acelui produs pentru consumatori.
„Ne ducem la 100 de tone de carne de pasăre retrase de pe piaţă şi îngrijorarea noastră este că sute de kilograme au ajuns în frigiderele şi congelatoarele românilor. Am dispus imediat măsuri de retragere şi rechemare de la consumatori.”, a
afirmat oficialul ANSVSA.
El a cerut public lanţurilor de supermarket-uri din România să îşi selecteze furnizorii şi să se asigure că pun pe piaţă produse sigure, pentru că altfel riscă sancţiuni drastice, inclusiv suspendarea activităţii pe
6 luni dacă tergiversează anunţarea consumatorilor.
Operatorul economic care pune pe piaţă produse nesigure sau a constatat acest lucru are obligaţia legală să informeze la intrarea în magazin, în cel mai vizibil loc posibil, pe site-ul lui, că are o problemă cu un produs. ANSVSA a pus la dispoziţia operatorilor, inclusiv site-ul oficial al instituţiei, care la deschidere arată toate rechemările produselor cu risc.

Legume și fructe cu pesticide

O altă mare problemă o reprezintă importurile de legume şi fructe din Turcia, de unde vin cele mai multe produse contaminate cu pesticide.
„Am avut o mare provocare anul acesta şi pe zona de legume şi fructe contaminate cu pesticide, provenite din Turcia. 90% din ceea ce intră în România şi ce merge spre Europa pe legume şi fructe vine din această zonă. Vorbim de citrice, portocale, rodii, lămâi, pere, pătrunjel. „, a transmis Ponea.
El a afirmat că unii operatori întârzie să anunţe autorităţile despre probele contaminate pentru a-şi putea vide marfa, existând suspiciunea că acest lucru este făcut cu intenţie.
Instituția vrea să dispună măsuri severe prin neanunţarea autorităţilor: interzicerea activităţii pentru 6 luni şi sancţiuni între 10.000 şi 40.000 lei pentru neanunţare.

Biscuiţi și îngheţată cu oxid de etilenă

O altă mare problemă este cea a produselor în care s-a depistat oxid de etilenă, un dezinfectat extrem de periculos utilizat în dezinfectarea aparaturii medicale.”Vorbim de peste 250 de tone de produse contaminate cu oxid de etilenă. În acest an am retras de pe piaţă milioane de produse: îngheţata, biscuiţi, suplimente alimentare, băuturi energizante. Am avut 76 de alerte, iar ultimul caz este cel de suplimente alimentare într-un lanţ de magazine cu articole sportive, care nu avea autorizare sanitar-veterinară pentru alimente. Mai mult, ei ne-au ascuns această informaţie, că au produse neconforme şi fără să anunţe autorităţile au retras „pe şestache” fără să informeze public consumatorul.”, a spus vicepreşedintele ANSVSA.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut