Alături de cel care suferă

• Papa Francisc, la cea de-a 30-a Zi Mondială a Bolnavului •

Biserica Catolică din întreaga lume sărbătorește anual, la 11 februarie, Ziua Mondială a Bolnavului, zi instituită în urmă cu 30 de ani de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, cu scopul de a îndrepta atenția poporului lui Dumnezeu, a instituțiilor sanitare catolice și a societății civile asupra celor suferinzi, la nevoia de se asigura asistența bolnavilor și pastorația sanitară. Pontiful Roman adresează la fiecare celebrare a Zilei Mondiale a Bolnavului câte un mesaj de speranță, îndemn și încurajare în fața suferinței umane și a valorii spirituale pe care, prin credință, aceasta o dobândește.

Actuala ediție a Zilei Mondiale a Bolnavului are tema: „Fiți milostivi, precum Tatăl vostru este milostiv” (Lc 6,36) – A fi alături de cel care suferă pe un drum de caritate”. Prin alegerea acestei teme, Sfântul Părinte Francisc a dorit să încredințeze asupra prezenței milostive a lui Dumnezeu peste tot unde există suferință, „milostivirea” fiind, în concepția sa, „prin excelență numele lui Dumnezeu”, „forță și duioșie împreună”. „Pentru că El se îngrijește de noi cu forța unui tată și cu duioșia unei mame, care dorește mereu să ne dăruiască viață nouă” afirmă în mesaj. Este, apoi, amintită atenția plină de grijă pe care Isus, Fiul lui Dumnezeu, o arată față de bolnavi: „străbătea toată Galileea, învățând în sinagogile lor, predicând evanghelia împărăției și vindecând orice boală și orice suferință în popor” (Mt 4,23).

Atitudinea lui Isus față de suferința umană este cu atât mai importantă, cu cât „durerea izolează”. Papa se referă aici la toți cei suferinzi dar, în mod special, la bolnavii care „în acest timp de pandemie, au trăit în singurătatea unei secții de terapie intensivă ultima parte a existenței lor”, fiind, desigur, bine îngrijiți, dar departe de cei dragi ai lor. Ei au nevoie să aibă alături „martori ai carității lui Dumnezeu” care, după exemplul lui Isus, „să verse pe rănile bolnavilor uleiul mângâierii și vinul speranței”.

În această perspectivă, Sfântul Părinte se îndreaptă mai ales spre lucrătorii sanitari, cărora le spune: „Mâinile voastre care ating carnea suferindă a lui Cristos pot să fie semn al mâinilor milostive ale Tatălui. Fiți conștienți de marea demnitate a profesiei voastre, precum și de responsabilitatea pe care ea o comportă”. Dar, continuă, „bolnavul este mereu mai important decât boala sa, și pentru aceasta orice abordare terapeutică nu poate face abstracție de ascultarea pacientului, a istoriei sale, a neliniștilor sale, a fricilor sale. Și atunci când nu este posibil să se vindece, este posibil mereu să se îngrijească, este posibil mereu să se mângâie, este posibil mereu să se demonstreze o apropiere care arată interes față de persoană mai întâi decât față de patologia sa”.

În această perspectivă, Sfântul Părinte Francisc îndreaptă atenția spre locurile de îngrijire pe care le numește „case de milostivire”. Adresează, comunității creștine în special, invitația „să deschidă nenumărate «hanuri ale bunului samaritean», în care să poată fi primiți și îngrijiți bolnavi de tot felul” în mod special cei prea săraci pentru a putea beneficia de tratament și îngrijire, cei aflați sub amenințarea excluderii sociale, „bătrâni sau persoane mai fragile”. Este amintită, totodată, în mesaj, lucrarea de caritate deja împlinită și existentă: „milostivi precum Tatăl, atâția misionari au însoțit vestirea Evangheliei prin construirea de spitale, dispensare și locuri de îngrijire. Sunt opere prețioase prin care caritatea creștină a luat formă și iubirea lui Cristos, mărturisită de discipolii săi, a devenit mai credibilă”, dar, subliniază: „drumul este încă lung”.

Mesajul celei de-a 30-a Zi Mondiale a Bolnavului se încheie cu un insistent îndemn la apropiere față de cei bolnavi. Sfântul Părinte Francisc, afirmă: „Vizitarea bolnavilor este o invitație adresată de Cristos tuturor discipolilor săi. Câți bolnavi și câte persoane bătrâne trăiesc acasă și așteaptă o vizită! Slujirea mângâierii este misiunea fiecărui botezat, amintindu-și de cuvântul lui Isus: «Am fost bolnav și m-ați vizitat» (Mt 25,36).

Iubiți frați și surori, mijlocirii Mariei, Tămăduitoarea bolnavilor, încredințez toți bolnavii și familiile lor. Uniți cu Cristos, care poartă asupra Sa durerea lumii, să poată găsi sens, mângâiere și încredere. Mă rog pentru toți lucrătorii sanitari, pentru ca, bogați în milostivire, să ofere pacienților, împreună cu îngrijirile corespunzătoare, apropierea lor fraternă. Asupra tuturor împart din inimă binecuvântarea apostolică.”

V.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut