Agendă expozițională bogată la Centrul Turistic Gherla

Acum 15 ani municipiul Gherla avea o locație pentru organizarea de expoziții în Piața Libertății. Fosta Galerie de artă între timp a fost desființată (!), devenind pe rând depozit de alimente și bar, de parcă orașul nu avea destule cârciumi.

În lipsa unui spațiu corespunzător, de câțiva ani expozițiile au loc în cadrul intim al Centrului de Informare și Promovare Turistică, aflat la doar câțiva pași de fosta Galerie de artă. Acolo se organizează toate evenimentele în condiții excelente. Deci, pe lângă popularizarea și susținerea turismului, în cele două săli publicul este invitat și la vernisaje de expoziții, fie că e vorba de pictură, artă fotografică sau de textile.

Managerul Centrului, doamna Monica Pătac, a întocmit și pe acest an un grafic cu expozițiile ce vor fi organizate lună de lună, astfel că iubitorii de frumos deja cunosc datele de programare ale acestora. În ianuarie gherlenii au mai avut ocazia să revadă icoanele pe sticlă realizate de clujeanul Liviu Danciu, iar după 20 februarie se prezintă în fața publicului gherleanul Dacian Sabo, cu expoziția de fotografii „Gherla veche”, dânsul fiind un pasionat colecționar de fotografii vechi. În luna Mărțișorului revine în orașul natal pictorița Ermone Martaian, stabilită la Budapesta și care periodic își expune lucrările și în orașul de pe Someș. În lunile mai și decembrie sunt prezentate vizitatorilor obiectele de artizanat realizate de tinerii Centrului de abilitare și reabilitare Gherla, din cadrul Complexului servicii sociale din localitate. În luna iunie se pot admira lucrările artiștilor Liviu Danciu din Cluj-Napoca și Maria Tămaș din Nicula, ultima ieșind în față cu pictură naivă. Luna a șaptea a anului oferă o surpriză plăcută, la 15 iulie având loc vernisajul expoziției de pictură a tinerei Mara Corăbean, o artistă în plină afirmare, care a mai fost prezentă pe simezele gherlene. În luna august au loc manifestările artistice din cadrul unei noi ediții a Festivalului „Armenopolis”, care aduce la rampă și reprezentanții artei locale. Ca de obicei, la începutul lui septembrie apare cu picturile lui de mare valoare cel mai talentat artist plastic din localitate, Albin Kaczka, un profesionist desăvârșit, care, curios „pictează doar în timpul liber”. Însă, tot ce face în domeniul artei depășește toate așteptările, asta ne-a dovedit și cu ocazia expozițiilor organizate anii trecuți. Urmează, în octombrie, un alt talent, dar în sfera artei fotografice, Claudiu Capră, din Gherla, o prezență obișnuită la manifestările cultural-artistice și sportive desfășurate în localitate, pe care le reflectă cu obiectivul lui fotografic. În ultimele două luni au loc evenimente expoziționale dedicate sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou.

Deci, activitate deosebit de bogată la Centrul de Informare și Promovare Turistică Gherla, o locație unde lumea intră cu satisfacția îmbogățirii cunoștințelor turistice, dar și în domeniul artei. Toate aceste acțiuni expoziționale sunt completate cu lansări de carte sau conferințe despre istoria și tradițiile vechiului Armenopolis.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut