Activități dedicate Unirii Principatelor Române, la Dej

Muzeul Municipal Dej a găzduit, la sfârșitul săptămânii trecute, o serie de activități dedicate Unirii Principatelor Române din ianuarie 1859.

Adresându-se în principal elevilor din școlile dejene, activitățile organizate de muzeu au cuprins: deschiderea și vizitarea unei expoziții de fotografii și documente consacrate acestui important capitol din devenirea României, conferința având ca temă „Mica Unire”, susținută de prof. Constantin Albinetz și proiecția filmului documentar „Unirea Principatelor Române, 24 ianuarie 1859”, respectiv, al doilea episod din seria documentară „Unirile Românilor”, proiect cofinanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Seria documentară realizată de Radu Găină cuprinde episoadele: „Mihai Viteazul și prima Unire a românilor la 1600”; „Unirea Principatelor Române, 24 ianuarie 1859”; „Unirea Dobrogei cu România”; „Unirea Basarabiei cu România, 27 martie 1918”; „Unirea Bucovinei cu România, 28 noiembrie 1918” și „Marea Unire, 1 decembrie 1918”. Documentarul „Unirile românilor” a fost realizat în anul 2018, anul în care România a aniversat centenarul Unirii.

Nu în ultimul rând, cei mai tineri vizitatori prezenți la muzeul din Dej au avut ocazia să-și demonstreze talentele de coloriști în cadrul unui atelier creativ cu subiecte legate de Mica Unire.

Dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în urmă cu 164 de ani, a fost evocată și la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Dej printr-un montaj literar-istoric, iar în cadrul parteneriatului dintre Liceul Teoretic ,,Alexandru Papiu Ilarian” și Liceul Tehnologic ,,Someș“, elevii celor două licee au sărbătorit Mica Unire în sala festivă LAPI. Prilej pentru un schimb de idei între elevii participanți, dar și un moment de întâlnire artistică.

M. Vaida

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut