Acțiune ecologică la castelul Kornis din Mănăstirea

Ne găsim în perioada când, peste tot în județul Cluj, tinerii participă la diferite acțiuni de curățenie și înfrumusețare a localităților în care locuiesc. Zilele trecute, în împrejurimile municipiului Dej am remarcat un caz mai special.

Este vorba de acțiunea ecologică a unui grup de voluntari care au pus mâna și au curățat zona renumitului castel Kornis. Sunt ani de zile de când castelul de la Mănăstirea, comuna Mica, nu a mai fost igienizat. Este un monument istoric lăsat în paragină, rămas fără supraveghere, devenit de-a lungul anilor un loc de aruncat gunoaie, de către trecători sau chiar localnici certați cu bunul simț. Există, însă, șanse ca în viitor situația să se schimbe. Terenul pe care se află castelul  urmează să fie intabulat în curând, iar apoi situația s-ar putea schimba în  bine.

Zilele trecute, un grup de voluntari din Gherla și din Dej s-au adunat în curtea castelului, echipați cu cele necesare pentru acțiunea de ecologizare, necesară tot la câteva luni, din cauza deșeurilor aruncate acolo. Activitatea a fost organizată de Asociația Castelului Kornis, Fundația culturală Téka din Gherla, Fundația Kallós Zoltán din Răscruci, Liceul Teoretic Kemény Zsigmond Gherla, iar la ea au fost prezenți voluntari din Gherla, Dej și consilierul județean Balla Ferenc. Voluntarii, limitați ca număr din cauza restricțiilor de pandemie, au strâns în doar câteva ore saci întregi de gunoaie. „Facem ce putem, dar din păcate e în zadar!”, spune Riti Jozsef Attila, unul dintre coordonatorii acțiunii.

Cei preocupați de soarta castelului au făcut sesizări privind situația acestuia la Garda de Mediu și la comunitatea „Let’s Do It Romania”, dar deocamdată nu s-a schimbat nimic. Vecinii din împrejurimi își aruncă în continuare mizeria la castel, pe proprietate privată, deși există firmă de salubritate care ridică gunoiul în mod constant. Oamenii nu par să înțeleagă că și castelul este oglinda comunității locale, iar vizitatorii, nu puțini la număr, rămân cu impresii neplăcute.

După intabulare se au în vedere demersuri pentru obținerea de fonduri europene sau din alte surse, în scopul reabilitării construcției. În ultimul an, clădirea s-a degradat și mai mult, după ce o bucată mare de tavan și din acoperiș s-a prăbușit, în zona coloanelor de la intrare.

În această perioadă voluntarii gherleni și dejeni vor mai organiza astfel de acțiuni ecologice în zona respectivă, dar și în alte zone de interes turistic, de pe Valea Someșului Mic.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut