Acord de parteneriat la nivel superior între USAMV și un celebru institut de cercetări agricole din Franța

Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca și INRAE(Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu) din Franța au semnat primul acord de parteneriat la un nivel superior pentru consolidarea cooperării în domeniile științelor agro-alimentare, medical-veterinare și ale bioeconomiei. Evenimentul a avut loc la Salonului Agricol Internațional de la Paris, iar potrivit documentului semnat de Philippe Mauguin, președinte și CEO al INRAE, și Cornel Cătoi, rectorul USAMV, parteneriatul se va derula pe o perioadă de cinci ani.

Acest prim acord de parteneriat își propune să consolideze cooperarea dintre INRAE și USAMV Cluj-Napoca în domeniile bioeconomiei, alimentației, științelor plantelor și animalelor, mediului și științelor economice și sociale. Mai precis, această cooperare va facilita schimburile științifice și răspunsurile comune la viitoarele cereri de propuneri din cadrul programului Orizont Europa.

O parte importantă a acordului de cooperare vizează dezvoltarea proiectelor de asistență tehnică. „Această componentă ar trebui să prindă contur în curând, deoarece INRAE începe să ofere asistență tehnică și sprijin științific pentru înființarea unui centru de resurse bioeconomice la Cluj (proiectul „BioMountains-Apuseni”), ca parte a unui proiect mai amplu de sprijinire a dezvoltării teritoriale prin bioeconomie”, a transmis INRAE.

USMAV Cluj-Napoca și prestigosul institut de cercetări agricole din Franța colaborează de mulți ani. USAMV Cluj-Napoca este principalul partener român al INRAE, iar INRAE este principalul partener european al USAMV Cluj-Napoca. Cele două instituții sunt, de asemenea, implicate în comun în șapte proiecte europene de colaborare: șase proiecte finanțate prin programul Orizont Europa și un proiect în cadrul unei acțiuni COST coordonată de INRAE pentru a promova inovarea în domeniul alimentelor fermentate.

La evenimentul de la Paris a luat parte și fostul ministrul al Agriculturii, Adrian Oros, prorector USAMV, care de altfel a avut o contribuție importantă la încheierea acordului de parteneriat dintre universitatea clujeană și institutul francez.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut