Achitare definitivă în dosarul „afacerea Tower”

Aproape 100 de clujeni pãgubiți cu șase milioane euro●

Artizanii afacerii Tower despre care s-a spus că a fost cel mai mare tun imobiliar dat în ultimii ani în municipiul Cluj-Napoca, au fost achitați definitiv în dosarul în care au fost judecați pentru infracțiuni de inșelăciune.

Patronul firmelor SC Tower SRL și șefa de tranzacții de la SC Tower SRL au fost trimiși în judecatã în 2014 dupã ce ar fi înșelat 99 de persoane cu peste șase milioane de euro. Mihai Chezan a fost judecat pentru înşelăciune calificată săvârşită în formă continuată iar Mihaela Barnbos director operaţii – tranzacţii la SC TOWER SRL a trebuit să rãspun pentru înşelăciune calificată, săvârşită în formă continuată. În cauzã, au mai fost trimise în judecatã douã firme, respectiv SC Clark International și SC Sterling International pentru înşelăciune calificată, săvârşită în formă continuată. Procurorii au arătat cã în perioada decembrie 2007 – mai 2011, Mihai Chezan și Mihaeal Bărbos au defăşurat o activitate complexă prin care au indus în eroare şi au păgubit 99 de persoane prin intermediul SC Tower SRL şi SC Tower Development SRL. Cei doi au anunţat public intenţia de a edifica un ansamblu rezidenţial, format din mai multe imobile, în zona Calea Florești din municipiului Cluj Napoca, deşi nu deţineau resursele necesare executării unui astfel de proiect imobiliar. În acest sens, Chezan și Barbos au efectuat o campanie agresivă de publicitate, ascunzând situaţia reală privind inexistenţa fondurilor şi au determinat astfel numeroase persoane fizice şi juridice să încheie antecontracte şi acte adiţionale la acestea, privind vânzarea – cumpărarea unor apartamente, spaţii şi locuri de parcare, în clădirile care urmau a fi edificate. În temeiul acestor antecontracte şi acte adiţionale, promitenţii cumpărători le-au achitatlui Chezan și Barbos sume mari de bani, în mod repetat.
Procurorii
au susținut cã în tot acest interval de timp, reprezentanții firmei Tower au administrat fraudulos activitatea şi bunurile celor două societăţi comerciale, în scopul decapitalizării acestora şi al obţinerii unor foloase materiale necuvenite.
Astfel, părţile civile şi vătămate care au fost induse în eroare s-au văzut aduse în starea de imposibilitate de a recupera sumele de bani date inculpaţilor.
Printre pãgub
ți s-au numãrat și Universitatea de Științe Agricole și Medicinã Veterinarã, cu care Tower a încheiat un acord de asociere pentur a prelua terenul de pe Calea Florești pe care urma sã se ridice compelxul imobiliar. Părţile vătămate susţin că ar fi fost induse în eroare, în ceea ce privește posibilitățile reale de construcție a apartamentelor promise, fiind determinate în acest mod să plătească diverse sume de bani, în temeiul antecontractelor încheiate. În cele din urmă, apartamentele respective nu au fost construite / finalizate, iar părţile civile nu și-au putut recupera sumele de bani date.
Procurorii au excplicat că pentru a determina victimele să semneze antecontractele și să plătească sumele de bani solicitate, Chezan și Barbos le-au prezentat oamenilor diverse fapte mincinoase, ca fiind adevărate, cu scopul de a le induce în eroare. Astfel, cei doi au spus cã terenul pe care urmau să fie edificate imobilele este proprietatea SC TOWER SRL (în realitate terenul fiind proprietatea USAMV Cluj Napoca), fie că SC TOWER SRL ar fi fost finanțată de un investitor american, sens în care nu ar fi avut nevoie de contractarea unor credite bancare (fapt neadevărat). De asemenea, le-au mai spus clienților cã au reuşit să identifice alţi investitori germani sau italieni, care ar fi dispuşi să investească în proiectul Tower, solicitând victimelor plata unor sume suplimentare de bani.
În cauză au fost luate măsuri asigurătorii, const
ând în indisponibilizarea bunurilor imobile aflate în proprietatea lui Chezan Mihai Dumitru şi a SC Clark International SRL Cluj Napoca, prin instituirea sechestrului. Bunurile sechestrate au fost evaluate la valorile totale de circa 275.000 euro (bunurile lui Chezan), respectiv 1.500.000 euro (bunurile societãþii Tower).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Cluj iar în martie 2020 judecătorul a dispus achitarea lui Mihai Chezan, a Mihaelei Bărbos a S.C. „Clark Internațional” S.R.L. și S.C. „Sterling Internațional Development” S.R.L., pentru acuzaţia de săvârşire, de către fiecare dintre inculpați, a infracţiunii de înșelăciune calificată, în formă continuată, prev. de art.244 alin.1 și 2 C.pen., cu aplicarea art.35 alin.1 C.pen. şi art.5 alin.1 C.pen.

DNA Cluj și părțile vătămate au înaintat apel iar joi Curtea de Apel Cluj a dispus achitarea definitivă a celor doi cât și a firmelor.

Avocatul Mihai Neamțu, apărătorul lui Mihai Chezan, spune că soluția Curții de Apel Cluj confirmă sentința dată de Tribunalul Cluj prin care s-a constatat că faptele invocate de DNA nu sunt prevăzute de legea penală și că pot reprezenta un litigiu comercial, cel mult, confirmând nevinovăția lui Mihai Chezan și a Mihaelei Bărbos.

 

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut