Academia Română: Calitatea de sit UNESCO trebuie să determine o grijă specială pentru Roșia Montană

Academia Română salută recenta includere a sitului de la Roșia Montană în patrimoniul UNESCO, apreciată ca un succes „atât al implicării pe care instituția a avut-o constant, cu argumente și cu documentație de natură științifică și culturală, cât și al efortului tuturor instituțiilor și al societății civile implicate ani la rând în salvgardarea importantului patrimoniu cultural al zonei”.

În același timp, Academia Română reamintește factorilor decidenți „de azi și de mâine” că, odată cu această includere, „statul român își asumă uriașe obligații de natură economică, socială și culturală față de acest ținut bogat în resurse, dar sărac în traiul cotidian al locuitorilor săi”.

„Instituțiile statului român au importanta misiune de elaborare a unui plan concret pentru o dezvoltare durabilă, care să conserve și să promoveze deopotrivă specificul local. Totodată, statul are de acum înainte multiple datorii în continuarea cercetărilor de arheologie și de arhitectură de la Roșia Montană. Calitatea de sit UNESCO trebuie să determine o grijă specială de care anticul Alburnus Maior nu s-a mai bucurat în ultimii ani” – se spune într-un comunicat al Academiei Române, remis, joi, ziarului Făclia.

În același document, Academia Română își exprimă disponibilitatea de a-și pune, prin institutele sale de specialitate și prin experții săi, ntreaga capacitate în slujba unor acțiuni profilactice în acest loc „plin de istorie și de bogății culturale neglijate”.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut