Academia Oamenilor de Știință din România | Conferința Națională Științifică de toamnă, inaugurată la Cluj-Napoca

Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) a inaugurat vineri, 4 noiembrie, la Cluj-Napoca, evenimentul intitulat Conferința Națională Științifică de Toamnă 2022, tema ediției din acest an fiind „Rolul științei în rezolvarea crizelor contemporane”. Evenimentul este organizat de către AOSR în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, gazda sesiunilor de comunicări științifice.

Deschiderea conferinței a prilejuit adresarea mesajelor de bun venit din partea organizatorilor și a invitaților acestei ediții, ulterior având loc un moment cultural-artistic.

În cuvântul de deschidere, Președintele AOSR, Prof. univ. emerit dr. ing. Adrian Alexandru Badea, totodată moderatorul evenimentului, a invocat anii și personalitățile marcante în evoluția AOSR, a prezentat profilul, activitatea și structura organizației, subliniind faptul că principala prioritate în acest an a fost sprijinirea tinerilor cercetători, atragerea liceenilor către profesiile științifice.

Pornind de la versetele și exemplele pilduitoare din Sfânta Scriptură, ÎPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, a evidențiat rolul și importanța medicilor în ajutorarea omenirii, cu alte cuvinte, faptele milei trupești între care și îngrijirea bolnavilor.

PS Claudiu Pop, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, a vorbit despre rolul oamenilor de știință în adresarea provocărilor la nivel internațional cu care umanitatea se confruntă actualmente, încheind printr-un citat din Iuliu Hațieganu care îndeamnă astfel: „Păstrați vie flacăra științei și a conștiinței!”

Primarul Municipiului Cluj-Napoca, dl Emil Boc a descris progresul lumii occidentale ca fiind bazat pe trei piloni fundamentali: democrația, proprietatea și avansul științei. „UMF-ul este Harvard-ul medicinei românești”, a spus acesta. „Știința și cunoașterea sunt cele mai mari avuții ale acestui oraș. Universitățile sunt cheia modernizării. Acest oraș este o citadelă a științei pentru că are știința în ADN-ul său.” Totodată, edilul a subliniat legătura indisolubilă dintre știință și religie, „două fațete ale aceleiași monede”, conlucrarea dintre acestea constituind rețeta ideală.

Prof. univ. dr. Anca Buzoianu, rectorul Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, a oferit câteva repere istorice legate această instituție academică de prestigiu, o universitate multiculturală, și a evocat personalitatea lui Iuliu Hațieganu, ilustru medic și profesor universitar. „Evenimentul pe care îl deschidem astăzi își propune să sublinieze încă o dată aspecte precum nevoia reformei sistemului de sănătate și a celui educațional și să evidențieze progresele pe care societatea le poate face prin intermediul științei. Aștept cu interes prezentările distinșilor invitați și sunt convinsă că acest eveniment deosebit va avea un mare impact atât pe plan instituțional, științific, educațional cât și asupra comunității în slujba căreia ne desfășurăm activitatea cu toții”, a afirmat prof. univ. dr. Anca Buzoianu.

„Știința clujeană face progrese și pentru filiala clujeană a Academiei Române, participăm chiar și la învățământul universitar prin propria Școală Doctorală. Colegii noștri au o activitate care merită, într-adevăr, consemnată. Dintre multiplele crize despre care se va vorbi de acum încolo, criza alimentară este una care va necesita soluții rapide și sustenabile. Invitația la această conferință nu face decât să ne apropie și mai mult de Academia dumneavoastră (n.red. AOSR), propun ca în viitor să avem astfel de reuniuni comune, mai ales pentru că unii membrii ai Academiei Române sunt și membri ai Academiei dvs sau ai Academiei de Științe Agricole și cred că și Academiile pot să aibă o voce pentru știința românească”, a menționat Președintele Filialei Cluj a Academiei Române, dl Dorin Pamfil.

În discursul său, Președintele Filialei Cluj a AOSR, Prof. dr. Marius Bojiță, a mulțumit UMF și USAMV pentru sprijinul oferit în organizarea conferinței precum și celor care au susținut financiar această inițiativă.

Prelegerile inaugurale au fost urmate de momentul cultural-artistic pregătit de organizatori, în cadrul căruia protagoniști au fost formația Anatholis și poetul clujean Horia Bădescu, ce a oferit un regal în versuri din volumul recent reeditat, „E toamnă nebun de frumoasă la Cluj”, apărut la Editura Școala Ardeleană.

Sesiunea conferințelor în plen a fost inaugurată de intervenția Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, care a conferențiat pe tema „Știința și managementul crizelor contemporane”. Acesta a subliniat faptul că trăim într-o epocă a interdependențelor, care nu pot și nu trebuie să fie ignorate. Reamintind efectul de contagiune provocat de nesoluționarea unei crize la un anumit nivel, cum este cel economic, care a determinat multiplicarea problemei și în alte domenii – social, politic, biologic – și constatând actuala „permacriză” internațională, prof. Vasile Pușcaș a evidențiat nevoia unei abordări interdisciplinare și transdisciplinare în abordarea crizelor, punctând aici și rolul științei. „Cunoașterea este putere”, a spus acesta pe finalul intervenției sale.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut