Ziua națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni, celebrată în toate bisericile ortodoxe române

Pentru prima dată în România, Ziua Națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni va fi celebrată în toate bisericile, în data de 16 august, care în acest an coincide cu Duminica migranților români, zi dedicată lor începând cu anul 2009, în prima duminică după Adormirea Maicii Domnului.

În contextul în care „și astăzi, în lume, cei mai numeroși martiri pentru credință sunt creștinii”, Patriarhia Română își exprimă aprecierea pentru declararea, de către Parlamentul României, a zilei de 16 august ca Ziua Națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor.

„Martiriul ca dovadă desăvârșită a iubirii lui Hristos este în mod exemplar ilustrat în istoria creștinismului românesc de către Sfinții martiri Brâncoveni. În acest sens, dedicarea unei zile naționale comemorative martiriului acestora trebuie să fie pentru noi prilej de conștientizare a violențelor actuale împotriva creștinilor. Aceste violențe îmbracă astăzi variate forme de persecuție, de la cristofobia noilor ideologii, până la execuțiile filmate ale unor persoane care nu poartă altă vină decât aceea de a fi creștini” – arată Patriarhia Română, care, în acest context, îndeamnă la recuperarea memorială a martiriului creștin, la apărarea şi promovarea libertății religioase „ca drept fundamental al persoanei”.

M. T.

Articole din aceeasi categorie