Ziua internaţională a muncii

Anul acesta se împlinesc 130 de ani de când Internaţionala a II-a a decis ca ziua de 1 Mai să fie marcată ca Zi internaţională a muncii. 1 Mai a fost ales nu întâmplător. Reglementarea zilei de muncă de 8 ore a fost printre primele cerinţe ale lucrătorilor din America. Ziua de muncă de 8 ore a fost revendicarea celor peste 100.000 de newyorkezi care au protestat în 1872 sau a celor câteva sute de mii de lucrători din Chicago în 1886. Atunci, în 1886, lucrurile au escaladat şi poliţia a intervenit cu brutalitate. Au căzut morţi şi răniţi.

În 1889, atât Federaţia Americană a Muncii, cât şi Internaţionala a II-a au decis ca ziua de 1 Mai să fie o zi a muncitorilor. Primele manifestaţii au avut loc în 1890, atât în SUA, cât şi în principalele ţări europene.

Ziua internaţională a muncii este marcată prin manifestaţii de stradă şi mitinguri sau prin diferite manifestări şi concursuri distractive.

În România, ziua de 1 Mai se celebrează, din 1890, de regulă, sub forma unor petreceri câmpeneşti.

În perioada comunistă, în statele socialiste se desfăşurau manifestaţii ample la care participau oamenii muncii, pionierii şi sportivii. Era un prilej ca să se „raporteze marile realizări’’.

În România, primele manifestaţii de acest gen au avut loc în 1945, iar ultimele din perioada comunistă au avut loc în 1971.

Totul s-a desfăşurat, conform cutumei, în Piaţa Aviatorilor, unde se ridicau tribune speciale pentru astfel de evenimente. Parada începea cu un miting urmat de momentele în care în piaţă intrau pionierii. Defilau apoi Gărzile patriotice, înfiinţate în august 1968, şi muncitorii din fabricile bucureştene, sector după sector. Marile cluburi sportive defilau şi ele „raportând” succese la competiţiile naţionale şi internaţionale. Momentul final era asigurat de aşa numiţii oameni de ordine care intonau „imnul de luptă a clasei muncitoare din întreaga lume” – „Internaţionala”.

În anii următori, s-a renunţat la parada de 1 Mai, ziua fiind marcată prin adunări numite „populare” care aveau loc fie pe Stadionul Republicii, care beneficia de instalaţie de nocturnă, fie în Pavilionul Expoziţiei Economiei Naţionale – azi Romexpo, fie în Sala Palatului. Erau prilejuri de omagiere a cuplului Ceauşescu.

Astăzi, în cele mai multe state, ziua de 1 Mai este zi liberă – numită Zi a muncii sau a muncitorilor. Nu sunt puţine statele în care în această zi au loc manifestaţii ale sindicatelor care folosesc acest prilej pentru a-şi face publice revendicările sociale sau profesionale.

Articole din aceeasi categorie