Ziua eliberării Clujului, marcată în prezenţa a doi reprezentanţi ai Federaţiei Ruse la Bucureşti

Autoritãţile clujene au marcat, ieri, 74 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţia horthysto-fascistã.  În acest an, printre participanţii la manifestări s-au numărat şi doi reprezentanţi ai Ambasadei Rusiei la Bucureşti. Manifestãrile, organizate de Prefectura Cluj, Divizia 4 Infanterie „Gemina’’ şi Primãria Cluj-Napoca în Cimitirul Militar de pe Calea Turzii din Cluj-Napoca, au început la ora 11 cu o slujbã religoasã oficiatã de un sobor de preoţi militari şi civili.

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea a dat citire mesajului transmis în contextul zilei de 11 octombrie de către primarul Emil Boc, edilul neputând participa la eveniment doarece în aceste zile este plecat din ţară. Primarul a ţinut să arate că după Dictatul de la Viena din 30 august 1940 au urmat patru ani de grele încercări pentru românii din oraş. „Dacă înainte de Dictat, în oraşul Cluj trăiau peste 50 de mii de români, în 1944 mai erau 11 mii de români, supuşi unor politici de deznaţionalizare’’, a arătat Emil Boc. Primarul a mai prezentat contextul în care a fost eliberat Clujul în toamna anului 1944, subliniind că astăzi celebrăm victoria militarilor români de atunci cu conştiinţa că „am construit în timp un oraş modern integrat valorilor democratice europene’’.

Printre cei care au vorbit despre însemnătatea zilei de 11 octombrie 1944 s-a numărat istoricul Florin Ardelean din cadrul Facultăţii de Istorie a UBB. Florin Ardelean a arătat că al Doilea Război Mondial a fost unul dintre cele mai tragice momente din istoria umanităţii iar noi, românii, am trăit pe deplin această tragedie. Isoricul a menţionat că în timpul ofensivei de eliberare a Nord-Vestului Ardealului, soldaţii români au fost primiţi cu mult entuziasm de locuitorii satelor din jurul Clujului. „Aceştia au scos steagurile tricolore, păstrate până atunci ascunse. Este o dovadă concludentă a faptului că sentimentul naţional care i-a animat pe români în 1918 nu a dispărut în ciuda condiţiilor vitrege’’, a spus istoricul. Florin Ardelean a mai precizat că eliberarea Clujului a fost un eveniment care s-a bucurat de mare atenţie în presa românească dar şi în cea internaţională. „Despre reuşitele militarilor români şi aliaţilor lor scria în mod elogios periodicul britanic Daily Telegraph’’, a punctat istoricul. Acesta a adăugat că sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial a constituit un moment de speranţă însă puţini au fost aceia care intuiau greutăţile cu care aveau să se confrunte românii în perioada ce a urmat.  Au urmat depuneri de coroane de flori din partea autorităţilor locale şi judeţene, instituţiilor militare din judeţ, serviciilor descentralizate şi instituţiilor deconcentrate, a partidelor politice, precum şi a asociaţiilor şi organizaţiilor veteranilor de război. Printre cei care au depus coroană de flori la Monumentului Eroilor din Cimitrul Militar de pe Calea Turzii s-au numărat şi reprezentanţii Ambasadei Rusiei la Bucureşti, unul purtând ţinută civilă iar celălalt ţinută militară.

Manifestările dedicate Zilei Eliberării Clujului s-au încheiat cu executarea a trei salve de pistol mitralieră, urmate de defilarea gărzii de onoare.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie