Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, marcată de Memorialului Gherla

Memorialul Gherla își propune să dea „un nou sens” sărbătorii cu origini comuniste – 8 Martie, Ziua Femeii, prin organizarea conferinței „Flori în zeghe – Femei în închisorile comuniste” – prima manifestare dedicată Zilei Deținuților Politici Anticomunști, din cele trei organizate la acest sfârșit de săptămână, în cadrul Zilelor Memorialului Gherla.

Conferința va avea loc vineri, 8 martie, de la ora 18:00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în prezența a două invitate speciale: doamnele Doina Jela – publicist, și Niculina Moica, fost deținut politic.

Sâmbătă, 9 martie, de sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia și, totodată, Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, la Mânăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla, pe Dealul Cărămidăriei, lângă „Cimitirul cu cruci”, mitropolitul Andrei al Clujului va oficia, de la ora 9:30, Sfânta Liturghie, urmată de o slujbă de pomenire a celor care au suferit la Gherla și în celelalte închisori comuniste din țară. Între preoții slujitori se va afla și părintele Gavriil Burzo, fost deținut politic.

Zilele Memorialului Gherla se vor încheia duminică, 10 martie, cu un concert special de muzică străveche, susținut de cunoscutul rapsod din Țara Lăpușului, Nicolae Pițiș, Tezaur Uman Viu, al cărui tată a suferit la Gherla, și de ucenița dânsului, Maria-Casandra Hauși, câștigătoare a Trofeului „Maria Tănase”. Concertul, intitulat sugestiv „Văz Duh”, se va desfășura de la ora 18:00, la Escape Events, din Gherla. Intrarea liberă.

Comemorarea Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, în Ziua Sfinților 40 de Mucenici, a fost fixată de Parlamentul României prin legea 247/05.12.2011. În această zi, în toate bisericile ortodoxe din cuprinsul Patriarhiei Române se oficiază slujbe de pomenire a celor care au pătimit în închisorile comuniste „apărând credința în Dumnezeu și demnitatea poporului român”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie