Zilele Jucului, dedicate sărbătorii Centenarului

Deşi rămâne în geografia comunelor de dimensiuni medii, Jucul, patentat de Nokia în toamna lui 2007, a deschis poarta multor investitori în ultimul deceniu, devenind unitatea administrativ teritorială care-şi asigură vigoarea bugetară ce rezidă chiar din PIB – ul produs în perimetrul său industrial, numit Tetarom lll.
O comună în care nechezau, cu mulţi ani în urmă, cei mai frumoşi cai de rasă din România, unde exista o subunitate de cercetări agricole şi o legumicultură de mare valoare ce – şi menţine structura potenţială şi azi, spre isprava celor ce trudesc pe acele grădini atât de roditoare.
Zilele Jucului, desfăşurate în acest ultim weekend de gustar, a avut de toate: soare, ploaie, muzică de bună calitate şi multă lume ce s-a bucurat cum se cuvine de aceste momente sărbătoreşti înscrise în calendarul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Şi cum competiţiile sportive şi manifestările cultural artistice nu sunt câtuşi de puţin antagonice, pe terenul sportiv din Jucu de Sus, sâmbătă şi duminică, s-a cântat şi s-a dansat, iar câteva unităţi de alimentaţie publică şi-au trimis aici cei mai pricepuţi bucătari şi ospătari pentru a servi cu produse proaspete şi băuturi reci numerosul public ce a înfruntat cu stoicism reprizele de ploaie din cele două zile.
Trebuie remarcată exigenţa organizatorilor, adică a Primăriei, Consiliului local şi a primarului Valentin Dorel Pojar, structurarea celor două zile pe genuri muzicale, la care, sincer vorbind, auditoriul a fost suficient de eterogen în ambele zile. Putem sublinia faptul că la spectacolul de muzică uşoară tinerii au fost mai aproape de imensa scenă şi, poate, mai generoşi în aplauze şi zgomot!. Dar totul în limitele decenţei şi bunului simţ, care încă nu sunt atât de…alterate în mediul rural…
Şi cum temperaturile zilelor au tras cortina scenei doar de la orele 16, spectacolul de muzică uşoară de sâmbătă a fost deschis de solistele Mădălina Danciu şi Alina Ploae, urmate de talentatul Emanuel Cîrstea.
Apoi managerul Star Transilvania, domnul Tiberiu Groza care a asigurat regia şi prezentarea Zilelor Jucului, a invitat pe scenă edilul comunei, dl. Valentin Dorel Pojar, care , pe lângă salutul de Bun Venit la această importantă sărbătoare a comunităţii de aici, a ţinut să sublinieze că această primă zi este dedicată mai cu seamă tinerilor comunei. Mă bucur să avem posibilitatea de a petrece două zile de relaxare, de socializare şi de contact cu mesagerii culturii din alte zone ale judeţului şi ţării.
Consider că această frumoasă comună a noastră trebuie să fie o comunitate unită nu doar din punct de vedere administrativ – teritorial ci şi în spiritualitate, cultură, obiceiuri şi tradiţii, care aparţin tuturor fiilor satelor din care este compusă”.
Jucul , a mai adăugat primarul, are o atestare documentară de peste 700 de ani, dar cu vestigii istorice şi rădăcini în veacuri trecute din care-şi trage seva spirituală comunitatea noastră mereu tânără, plină de vitalitate şi energie creativă.
Dealtfel, cuvinte de aleasă preţuire faţă de conducerea şi locuitorii comunei de pe Someşul Mic au avut şi oaspeţii prezenţi la acest eveniment, deputaţii Cornel Itu şi Horea Nasra, primarul de la Iclod, Emil Pârţoc şi consilierul judeţean, Remus Lăpuşan, dar şi o mare parte din artiştii consacraţi ce au susţinut recitaluri aici.
Şi cum ritmul scenic a fost suficient de trepidant sâmbătă, generatorii acestuia sau numit: Fly Project, Arpy@Zip Band şi Raluca@Band, care au onorat pretenţiile acestui gen muzical.
Duminică s-a cântat în…ploaie, ne-a mărturisit seara, reputatul organizator de spectacole artistice, Tiberiu Groza. Sub umbrelele comerciale şi personale, peste o mie de spectatori au aplaudat, duminică, recitalurile de mare valoare artistică şi ţinută scenică prezentate de consacraţii Cornelia şi Lupu Rednic, Marius Ciprian Pop, apoi nu trebuie omişi Sergiu Sotelecan, care a prezentat şi o frumoasă doină de jale închinată tatălui său, Dolfina Aştilean, Andreea Ciupe şi Narcisa Balla, toţi fiind gratulaţi cu puternice aplauze.
Claudiu Racz, alias RABĂ, a dovedit publicului că are suficient umor nativ, dar şi o plăcută voce de interpret al cântecului popular transilvănean.
Şi tot la acest mare spectacol a cântat şi Aurel Tămaş, iar Ansamblurile artistice ,, Jucul Someşan’’, ,, Fiii Cămăraşului’’, primul venind dintr-un turneu din Polonia, al doilea dintr-un turneu efectuat în Portugalia şi ,, Dor Transilvan’’, ce se pregăteşte să urce în această toamnă pe câteva scene din China, au prezentat iubitorilor de spectacol folcloric, cele mai frumoase jocuri din această zonă a României. Tot duminică, preoţii comunei în care a copilărit istoricul şi publicistul român George Bariţiu, au slujit un Te Deum de mulţumire, iar primarul Dorel Pojar, a mulţumit miilor de participanţi la frumoasele Zile ale comunei închinate Centenarului. Edilul a adăugat că acum 100 de ani, generaţia Marii Uniri şi-a avut idealul său naţional şi a ştiut să – l împlinească, mulţi români făcând jertfa supremă pe câmpurile de luptă ale primului război mondial.
Generaţia de azi trebuie să fie unită în gândirea unui nou proiect de ţară, spre care să se canalizeze forţele şi energiile întregii naţiuni…Centenarul înseamnă principii, credinţă, valori, atitudini şi convingeri patriotice, a mai punctat şeful administraţiei acestei localităţi ce are în derulare suficiente proiecte de optimizare şi modernizare a infrastructurii ce-i potenţează confortul civic.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie