Zilele Gilăului

    Comparat cu anii trecuţi, programul ediţiei a Vlll – a Zilelor Gilăului, desfăşurat în 23 şi 24 iunie ac, nu a fost atât de încărcat, şi oarecum obositor, renunţându-se la o serie de concursuri, competiţii sportive de fotbal, pugilism şi hipo, în schimb  s-au simţit creşteri valorice a componentei cultural – distractive. Structurarea programului, ne-a mărturisit directoarea Casei de Cultură ,, Dumitru Sopon’’ din localitate, doamna Marcela Vele, au fost şi fortuite de unii competitori, însă au îndeplinit sufragiul şi consensul  opţional  al consumatorilor de manifestări decente, în care să primeze valorile folclorice tradiţionale nepieritoare.
    Şi cum pe această vatră străbună de lângă talpa Apusenilor, s-au depănat şi acumulat o mare diversitate de fapte istorice şi culturale, ce leagă prezentul de trecut, în tezaurul folcloric găsim suficiente elemente ce definesc existenţa noastră.
    Poate tocmai de aceea în manifestările acestor zile de aleasă sărbătoare, a dominat spectacolul din al cărui decor nu a lipsit costumul popular tradiţional şi al iei care, duminică, Ziua Sânzienelor, a coincis cu Ziua Universală a Iei, îmbrăcată în zile de sărbătoare chiar de regina Maria.
    Revenind la programul manifestărilor asumate de Primăria şi Consiliul local Gilău, trebuie să subliniem faptul că sâmbătă a fost o zi mai protocolară marcată de premierea şi felicitarea familiilor Ioan şi Valeria Petric, Czondi Francisc – Martin şi Ecaterina, Ştefan şi Ana Bindea, Kiraly Csaba – Martin şi Rozalia, Dumitru şi Oniţa Moţ, Ioan şi Elisabeta Doczi şi Grigore şi Victoria Petrişor, şapte cupluri felicitate cărora, pe lângă buchetele de flori, primarul comunei, domnul Dumitru Sfârlea, le-a oferit meritatele diplome de excelenţă şi câte un premiu de 1000 lei.
    De reţinut este şi faptul că la această ediţie a Zilelor Gilăului, a participat şi o delegaţie din localitatea Iszkasznetgyorgy – Ungaria, care este înfrăţită de mai bine de 15 ani cu Gilău, iar în semn de aleasă prietenie şi bună colaborare în dezvoltarea relaţiilor culturale şi turistice, Consiliul local Gilău a conferit Titlul de Cetăţean de Onoare domnului Gall Attila, primarul acestei unităţii administrative din ţara vecină.
    Spectacolul artistic de sâmbătă s-a adresat copiilor şi vârstnicilor, dar şi etnicilor maghiari, dat fiind faptul că pe frumoasa scenă din curtea Primărie şi Casei de Cultură, care au un platou proaspăt pavat, au evoluat cu plăcute repertorii ansamblul artistic ,, Iszkaszentgyorgy din Ungaria şi ansamblul local ,, Tulipantos’’ în care evoluează tineri de etnie maghiară.
    Pentru cei mici au fost aduse pe scenă personajele Disney şi muzica uşoară specifică vârstei, iar recitalurile folclorice pentru ei a aparţinut micilor dansatori din formaţiile ,, Aprotulipantos’’ şi ,, Coroniţa’’, seara fiind încheiată cu- frumoase cântece populare interpretate de solista Diana Bucşa.
    Cea de-a doua zi a fost dedicată exclusiv spectacolului folcloric, care s-a desfăşurat atât în sala Casei de Cultură, cât şi în aer liber.
    Pe scena din marea sală au urcat ansamblurile artistice ,, Cununa Apusenilor’’, Fiii Cămăraşului şi Corpul de Balet al Ansamblului ,, Cununa Apusenilor’’ şi soliştii de muzică populară: Mariana Morcan, într-un recital de mare ţinută, apoi tinerele  Ana Maria Mariş, Denisa Giurgiu, Andra Mariş, Ciprian Purcel, Carmen Ioana Şerban, Lavinia Mariş, Raluca Delian, Marian Dascăl şi Diana Bucşa.
    Şi cum invitatul special la Zilele Gilăului, a fost cunoscutul şi iubitul interpret de muzică populară, Tinu Vereşezan, acesta şi-a montat recuzita pe scena din aer liber, unde a cucerit numerosul public cu repertoriul său de mare valoare, iar pentru calda primire făcută de admiratorii săi, a promis că va reveni, mai ales că o rădăcină a arborelui său genealogic se găseşte la Rogojel.
    Dumitru VATAU

 

Articole din aceeasi categorie