Zilele ECHINOX 50

Salonul literar al generaţiei ’70

vineri 19 octombrie, 9. 30 * sala ‘Eminescu’, Facultatea de Litere

Pentru a vă familiariza şi a înţelege pe deplin Fenomenul Echinox, propunerea mea se îndreaptă spre un titlu de referinţă, Efectul Echinox sau despre echilibru de Petru Poantă”o mărturie a iubirii lui Petru Poantă pentru școala de educație literară și de formare culturală dezvoltată în jurul revistei Echinox. Volumul este însă valoros dincolo de empatia pe care o are autorul cu fenomenul pe care l-a trăit din interior și la dezvoltarea căruia a luat parte. Astfel, ne este prezentat contextul ideologic și nuanțele ce fac din Fenomenul Echinox o alternativă la curentele dominante ale ultimelor decenii ale comunismului românesc; ne sînt schițate filierele de gîndire și rețelele dezvoltate de membrii grupării Echinox, ne sînt oferite portrete spirituale ale celor ce au dat viață curentului cultural al Echinoxului (…) Efectul „Echinox” sau despre echilibru este nu numai cartea unei generații, ci și un bun izvor de inspirație pentru generația actuală, care mă aștept ca în spațiul nostru cultural să fie numită „generația centenarului”. Pentru a înțelege cît de actual este fenomenul Echinox, ar fi bine să ne oferim un moment în care să medităm la ceea ce pot să însemne pentru noi numele pe care le menționează autorul ca făcînd parte din „Gruparea echinoxistă”, sunt rânduri scrise de Sandu Frunză.

Ziua de astăzi este prin excelenţă una plină, una în care avem parte de o sesiune de comunicări ştiinţifice, de vernisajul expoziţiei de pictură şi grafică a artiştilor echinoxişti, de lansări de carte, de un recital de poezie, folk cu Adrian Ivaniţchi, lecturi din Ioan Groşan, program ce începe la 9. 30 şi se termină undeva spre orele serii.

Comunicările ştiinţifice propun din start , prin invitaţi, titluri interesante cum sunt “Echinox ca mesaj” (Cornel Ungureanu), “Studenţimea clujeană acum 50 de ani… dincolo de Echinox” (Rostas Zoltan), “Spiritul critic la “Echinox” (Nicolae Oprea), “Note echinoxiste” (Alexandru Cistelecan), “Echinoxiştii şi epoca lor” (Gheorghe Perian), “Un repertoriu comentat” (Aurel Codoban), “Cumpenele Echinox – ului” (Ioan Pop – Curşeu), “Câteva notaţii subiective despre componenţa germană a Echinox – ului” (Virgil Mihaiu), “Vladia, ţinutul imaginar al lui Eugen Uricariu. Istoria unei utopii” (Ion Simuţ),…

Lansările de carte sunt programate la sediul Uniunii Scriitorilor Filiala Cluj, 10. 00, sigur urmând să trezească interes “Revista Echinox” (număr aniversar), Echinox 50. Volum aniversar (prezintă Ion Pop, Călin Teutişan), Efectul echinox de Petru Poantă (ediţia a II – a; prezintă Adrian Popescu), Antologie depoezie: Dinu Flămând, Ion Mircea, Adrian Popescu, prezintă Irina Petraş, Poeţi maghiari de la “Echinox” (prezintă Kocsis Francisko), Antologie de proză echinoxistă (prezintă Ovidiu Pecican), Antologie de critică şi eseuri echinoxiste (prezintă Horea Poenar şi Rareş Moldovan).

Echinox 50 – Fundaţia Cosman, 17. 00, strada Andrei Mureşanu 11 – este expoziţia de pictură şi grafică în care expun Mircea Baciu, Mariana Bojan, Octavian Cosman, Florin Creangă, Vasile Gheorghiţă, Ioan Horvath – Bugnariu.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie