Zilele Apahidei, mai frumoase ca oricând!

Aşezată lângă cea mai mare metropolă şi un modern Aeroport al Transilvaniei, comuna Apahida ştie să-şi valorifice din plin poziţia geografică şi socio – economică ce potenţează firescul echilibru al dezvoltării acestei mari comunităţi umane din mărginimea estică a municipiului Cluj – Napoca.
O unitate administrativ – teritorială a judeţului în care lucrurile se mişcă prin programe bine definite şi pliate pe dezvoltarea edilitară, dar fără a neglija componenta socio – economică, materializată prin crearea numeroaselor locuri de muncă în societăţile ce au găsit un mediu propice de a investi la Apahida.
Cu aproape un an în urmă am realizat un interesant interviu cu şeful administraţiei publice de aici, domnul Grigore Fati, de la care mi-a rămas un bogat material documentar nevalorificat, pe care nici acum nu-l voi pune în pagină, respectând dorinţa celui ce răspunde de managementul acestei puternice comune, ce arată destul de bine privită chiar de la înălţimea uriaşelor… păsări metalice ce survolează zilnic acest teritoriu.
Dealtfel în cele două zile de sărbătoare a comunei nu s-a făcut politică nici bilanţuri statistice, ci doar evenimente cultural – distractive şi sportive, pentru destindere şi voie bună, la care au participat mii de locuitori din Apahida, satele componente comunei şi mulţi invitaţi din Cluj – Napoca şi alte localităţi din judeţ şi ţară. Cei care au… descins, sâmbătă şi duminică aici, au avut suficiente surprize plăcute prin programul oferit de organizatorii ediţiei a Vll – a, aceştia fiind Primăria, Consiliul local Apahida şi Casa de cultură, prin directorul său, Sorin Guţă, instituţii sprijinite, necondiţionat, de numeroşi sponsori, pentru ale căror gesturi… caritabile, sincere mulţumiri publice le – a adresat primarul comunei, dl. Grigore Fati.
Ca în anii precedenţi, iubitorii muzicii uşoare şi suficient de… trepidante, au trăit la maximum aceste plăcute ritmuri consumate sâmbătă, după amiază, când tineri solişti locali ai genului muzical, între care îi amintesc pe Antonio Mânecan, Cecilia Şerban şi Alexandra Gherman, au deschis evenimentul.
Temperatura atmosferei a devenit… incandescentă când pe marea scenă montată pe platoul din zona Sălii sportului a urcat F. Charm, un artist exploziv, dar cu mult bun simţ, care a lăsat să se înţeleagă că nu-i plac barierele între scenă/artist şi public, el trebuie privit din perspectiva omului care a venit să cânte pentru oameni. Întrebat care este idolul lui preferat, nu a ezitat să pronunţe numele: Robbie Williams.
Cât priveşte recitalul acestei inegalabile artiste, plecată din Câmpia Turzii, Andra, nu putem avea decât superlative, iar numerosul public, cca 3000 de persoane, a aplaudat-o cu frenezie şi dorinţa revenirii la Apahida.
Deşi temperatura zilei de sâmbătă a trecut de 30 grade Celsius, fotbaliştii comunei s-au întrecut pentru obţinerea, Cupei Vasile Moga”, competiţie desfăşurată pe baza sportivă a localităţii, la care au participat echipele: Inter Dezmir, Progresul Sânnicoara, Voinţa Pata, ACS Sporting Apahida şi echipa sa de juniori.
După dispute plăcute şi chiar palpitante, trofeul pus în joc a fost obţinut de ACS Sporting Apahida, urmată de Inter Dezmir şi Progresul Sânnicoara.
Cupele, felicitările şi premiile în echipament şi materiale sportive au fost înmânate, duminică, în una din pauzele spectacolului folcloric, de dl. Grigore Fati.
Şi pentru că am amintit de duminică, ziua dedicată cântecului şi jocului popular tradiţional, trebuie amintit şi faptul că a fost şi ziua salutului de suflet şi bună prietenie adus participanţilor de primarul comunei Apahida, domnul Grigore Fati. Acesta a urcat pe scenă însoţit de prefectul judeţului, Ioan Aurel Cherecheş, parlamentarii Horia Nasra şi Cornel Itu, consiliera judeţeană Ligia Pop, primarul comunei vecine Jucu, Dorel Pojar şi alţi oficiali.
Cuvântul primarului a început după momentul de reculegere ţinut în memoria doamnei Mariţa Jucan, o mare patrioată a comunei, poet popular şi vrednică colecţionară de artizanat şi obiecte ce reprezintă cultura neamului, pe care le-a rânduit într-un muzeu din propria locuinţă.
Fără a aminti de cei 9,5 km de drum asfaltat la Dezmir, Sânnicoara şi Molitură, de construcţia grădiniţei din Apahida, canalizarea din Pata sau canalizarea pluvială subterană din Sânnicoara, primarul a cerut preşedintelui României să-şi exercite prerogativele de mediator pentru liniştea ţării, acelaşi apel de implicare la promovarea liniştii şi înţelepciunii a adresat-o şi clerului bisericesc, dat fiind faptul că suntem în anul marelui eveniment istoric înfăptuit la Alba Iulia cu 100 de ani în urmă, Marea Unire , care exclude dezbinarea şi luptele politicianiste.
Un mesaj de echilibru şi unitate a adresat mulţimii şi prefectul Ioan Aurel Cherecheş, care a apreciat managementul primarului Grigore Fati, hărnicia şi ospitalitate locuitorilor de aici de care îl leagă afinităţi familiale. Salutul preşedintelui CJC, Alin Tişe, a fost adus de consiliera judeţeană, Ligia Pop.
Fără a exagera, spectacolul folcloric a avut dimensiunile unui adevărat festival, în care au urcat pe scenă artişti din toate generaţiile.
Chiar dacă Apahida are suficienţi tineri solişti de muzică populară şi un ansamblu artistic de mare valoare competiţională probată la numeroase manifestări din ţară şi străinătate, la reuşita marelui spectacol de duminică au contribuit şi numeroşi invitaţi din judeţ. Aici i-am identificat pe Sorin Brăileanu, organizatorul reuşitului Festival al obiceiurilor tradiţionale de la Valea Ierii, pe Ana Georgeta Balla, Marcela Vădan Silaghi, Amalia şi Andrada Codorean şi Ana Ilca Mureşan.
Au impresionat prin interpretarea jocurilor populare tradiţionale Ansamblul ,, Someşul’’ Apahida , cu generaţiile de tineri şi vârstnici, dar şi Ansamblul de jocuri tradiţionale din Mociu, de al cărui ales repertoriu se ocupă chiar directorul Căminului cultural din comuna de pe Câmpia Transilvaniei, Traian Sălăgean.
Au mai contribuit cu ale lor voci plăcute, la acest mare spectacol, tinerii solişti: Giulia Goia, Cecilia Şerban, Andrada Mariş, Antonia Jimborean, Adriana Morocoş, Maria Bărăian, Andreea Socaciu, Elena Paneş, Florin Dan Bota şi Maria Butilă.
Tot în Zilele comunei Apahida, au primit premii din partea administraţiei publice locale 17 elevi pentru participări la olimpiade, şefi de promoţii şi câştigătorii diferitelor concursuri tematice, iar sumele de bani oferite în aceste zile din donaţii, vor fi dirijate către copii şi familii aflate în suferinţă.
Şi pentru a fi mesele bogate la această petrecere anuală a comunităţii de aici, crescătorii de ovine din comună au oferit 13 noateni şi 200 kg de jintuială pentru balmoşul şi gulaşul pregătit după cele mai pretenţioase reţete şi servit pe acest mare platou, de personalul primăriei.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie