Zile de reculegere cu episcopul de Cluj-Gherla, în pregătirea Sărbătorii Învierii Domnului

„Pentru a primi și împărtăși, în mod conștient și deplin, lumina Învierii”, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu îi invită pe toți cei care „găsesc timp și disponibilitate”, în trei după-amieze din această săptămână, la un timp de pregătire spirituală.

Conform anunțului Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, programul se va desfășura în zilele de 27, 28 și 29 martie, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca (B-dul Eroilor nr. 10), și va cuprinde, zilnic, de la ora 18:00, Sfânta Liturghie Arhierească. Miercuri va fi celebrată Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite, celebrare specifică perioadei Postului. Zilnic, de la ora 19:15 vor urma cele trei conferințe susținute de ierarh, însoțite de proiectarea unor imagini.

Tema generală a pregătirii spirituale din acest an este ”Suferința dătătoare de viață”, cu cele trei subteme pentru fiecare seară: marți, 27 martie: ”Oare Dumnezeu a creat răul, suferința și moartea?” (PS Florentin va vorbi despre originea răului, a suferinței și a morții, pe baza textului biblic „Din pomul cunoașterii binelui și al răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el negreșit vei muri” – Gn 2,17); miercuri, 28 martie: „De ce permite Dumnezeu suferința celui nevinovat?” (textul de bază al acestei seri este asumarea de către Isus a suferinței care a urmat, pentru a împlini voia Tatălui: „Părintele meu, dacă nu este cu putință să treacă acest pahar, facă-se voia Ta!” – Mt 26,42); joi, 29 martie: ”Suferința și moartea pot deveni izvor de viață?” (PS Florentin va vorbi despre suferință, ca izvor de viață, pe baza cuvintelor Domnului Înviat către Apostolul Toma: „Adu degetul tău încoace și vezi mâinile mele,…, nu fi necredincios, ci credincios” – Io 20,27).

”În anul centenarului Marii Uniri, an dedicat Episcopului Iuliu Hossu, va fi evocată și personalitatea arhiereului care a vestit românilor, la 1 Decembrie 1918, Marea Unire, rostind: «A biruit dreptatea!». Împreună cu el, ca izvoare de viață, vor fi amintiți martirii și mărturisitorii credinței, cei care au dăruit Bisericii modele de urmat, candele aprinse, călăuzitoare, prin întunericul lumii de azi” – precizează reprezentanții episcopiei.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie