Zece dintre cele mai frumoase insule din Italia care au fost închisori

Zece dintre cele mai frumoase insule din Italia au fost, secole de-a rîndul, închisori în care au stat delincvenţi, mafioţi, terorişti, dictatori sau dizidenţi politici. Astăzi, aceste locuri paradisiace sînt destinaţii ideale pentru vacanţe de vară greu de uitat, relatează cotidianul spaniol ABC. Iată lista lor:

Situată în Marea Tireniană, Isola di Montecristo (10,39 km2) este foarte cunoscută datorită romanului lui Alexandre Dumas “Contele de Montecristo”. Este considerată bijuteria arhipelagului toscan. Guvernul a stabilit acolo o colonie de deţinuţi între 1874 şi 1884. Mai tîrziu, a servit ca domeniu de vînătoare pentru familia regală italiană.

Apele care scaldă insula sînt atît de limpezi şi nepoluate încît zona a fost catalogată de Uniunea Europeană drept rezervaţie biogenetică. În prezent, acolo locuieşte doar un paznic. Se permite vizita a 1.000 de turişti pe an şi există o lungă listă de aşteptare, pe care o gestionează Corpo Forestale dello Stato.

Insula Pantelleria din Sicilia este de origine vulcanică şi este cunoscută drept Perla Neagră a Mării Mediterane. Închisoarea de acolo a fost înfiinţată în epoca Bourbonilor şi s-a închis după prăbuşirea fascismului.

Insula are numeroase puncte de atracţie, printre care casele albe vechi, din piatră, cunoscute sub numele “dammusi”. În Pantelleria sînt ape termale şi gheizere. Iubitorii vinului vor fi atraşi şi de faimosul “Passito di Pantelleria”, un vin dulce produs pe insula care se află mai aproape de coasta tunisiană decît de cea italiană, ceea ce îi dă un aer “exotic”.

Capraia, din Toscana, este tot o insulă vulcanică, pe care a existat o închisoare care a funcţionat pînă 1986. Acum, temniţa se numără printre locurile de interes pentru a fi vizitate. Capraia are o rezervaţie marină protejată, unde se fac scufundări, dar oferă şi numeroase trasee pentru cei care preferă drumeţiile.

Santo Stefano, este aşezată în Marea Tireniană, între Lazio şi Campania, şi aparţine din punct de vedere geografic Insulelor Pontine, mic arhipelag de-a lungul coastei Golfului Gaeta.

Închisoarea de acolo a fost construită în centrul insulei, în epoca Bourbonilor, de Ferdinand al IV-lea, în 1794, şi a fost folosită pînă în 1965. Ferestrele acestei uriaşe fortăreţe dădeau spre interiorul închisorii, pentru ca deţinuţii să nu poată privi peisajul. În zilele senine, de pe insulă se poate vedea Vezuviul.

Mussolini l-a trimis la această închisoare pe cel care a ajuns apoi preşedinte al republicii, socialistul Sandro Bertini. Astăzi, insula este nelocuită şi face parte dintre-un parc marin protejat. Se poate ajunge pe insulă în cadrul unor vizite cu ghid, care pornesc din insula vecină Ventotene.

Ventotene înseamnă, în dialectul local, “unde bate vîntul” şi este o insulă din arhipelagul Pontine, ca şi Santo Stefano. Situată între Roma şi Napoli, a fost închisoare pe vremea romanilor. Cel mai cunoscut deţinut a fost Claudia Octavia, soţia lui Nero, pe care împăratul a trimis-o la închisoare sub falsa acuzaţie de adulter.

În timpul dictaturii fasciste, Mussolini a trimis în această închisoare diverşi opozanţi, printre care Altiero Spinelli, considerat unul dintre părinţii fondatori ai Uniunii Europene datorită influenţei sale în ceea ce priveşte integrarea europeană după cel de-al Doilea Război Mondial.

Vechiul port roman încă se mai foloseşte. Complexul penitenciar s-a transformat într-un ansamblu de case de culoare roz, galben şi violet. Insula este deosebit de apreciată pentru scufundări şi ca un loc paradisiac pentru observarea păsărilor.

Insula Asinara, din Sardinia, a avut o închisoare pînă în 1998, unde au stat membri ai grupării teroriste Brigăzile Roşii. Insula a fost declarată, în 2002, parc naţional, şi are peste 650 de specii de animale. Sînt pînă şi măgari sălbatici albino, care pasc în voie. Atracţiile insulei sînt numeroase: pescuit, navigaţie, echitaţie, plimbări cu bicicleta şi observarea păsărilor.

Cu stîncile sale albe şi galbene, Ponza, din regiunea Lazio, este cunoscută ca una dintre cele mai frumoase insule din Marea Mediterană. Mussolini a fost închis pe această insulă, în 1943, într-o clădire care a devenit ulterior un primitor hotel aproape de plajă. Ponza este una dintre destinaţiile turistice preferate ale locuitorilor Romei.

Gorgona, din Toscana, este singura insulă a cărei închisoare mai este utilizată. Deţinuţii lucrează la vie şi în ferme, fac vin, brînză, biscuiţi şi paste. Pe insula acoperită de vegetaţie tipic mediteraneană se află o mică aşezare de pescari cu 20 de locuitori, o bisericuţă şi un far.

Merită efortul de a o vizita pentru vederile spectaculoase pe care le oferă, precum “Sanctuarul Cetaceelor”, loc panoramic ideal pentru a observa balene şi delfini. Gorgona admite 75 de turişti pe zi.

O altă insulă frumoasă din Toscana este Pianosa. Acolo a existat o închisoare de maximă securitate, unde au fost încarceraţi diverşi mafioţi. Penitenciarul a fost închis în 1998.

Favignana, din Sicilia, este celebră pentru grotele şi rocile sale calcaroase. În închisoarea de acolo au fost trimişi sute de prizonieri după invadarea Libiei de către Italia.

Toate aceste insule sînt destinaţii recomandate de CNN. Televiziunea americană nu are nicio îndoială: cele mai frumoase insule ale Italiei sînt fostele colonii penitenciare.

Articole din aceeasi categorie