Zece adevăruri despre criză pe care Spania nu le acceptă – ABC –

Politicienii, oamenii de afaceri, salariaţii şi cetăţenii, în general, refuză de doi ani în Spania să accepte realitatea unei crize, pentru a nu-şi asuma sacrificiile pe care aceasta le impune.

1. Mai sînt trei ani de criză în Spania. Trebuie profitat de orice informaţie pentru a dezbate redresarea economică. Trebuie asumat faptul că criza va rămîne în Spania cel puţin trei ani şi că va fi nevoie de un mare efort din partea tuturor.

2. Nu pot fi menţinute privilegiile de odinioară. Este un adevăr care trebuie asumat de toţi, în principal de clasa politică, a cărei atitudine trebuie să fie un exemplu pentru restul societăţii.

3. Efortul trebuie să includă pe toată lumea. Inclusiv pe responsabilii băncilor şi ai companiilor. Nu este logic ca un mare număr de cetăţeni să-şi asume obligatoriu efortul de a li se reduce veniturile, iar o categorie privilegiată a populaţiei s-şi menţină obiceiurile şi formele de retribuţie.

4. Trebuie recuperată responsabilitatea şi spiritul competitiv. Spaniolii continuă să creadă că, drept urmare a unei economii cu o creştere mare a cererii, produsele şi serviciile pe care le creează se vînd singure, indiferent de calitatea lor. Adevărul este că nu mai există cerere internă, iar cea externă este foarte exigentă.

5. Salariile reale se vor reduce. Reforma în domeniul muncii şi situaţia economică şi privată vor face ca, inclusiv cei norocoşi, care îşi vor păstra locul de muncă, să-şi vadă salariile diminuate.

6. Trebuie să existe un aport mai mare la sectorul public. Sub formă de impozite sau prin alte formule, statul, administraţiile autonome şi municipiile vor avea nevoie de mai multe resurse, oricît de mult vor fi reduse cheltuielile.

7. Locuinţele trebuie să-şi scadă preţurile. Piaţa imobiliară trebuie să ajungă la preţuri rezonabile, probabil la cele de la începutul anului 2000.

8.  Spaniei îi trebuie timp şi efort pentru a-şi recupera credibilitatea. Chiar dacă va mai cîştiga Campionatul European de Fotbal şi cel Mondial, ratingul de ţară şi credibilitatea vor plasa Spania la coada europenilor.

9.  Imaginea de solvenţă a Spaniei depinde de cea a altor ţări. Imaginea de slăbiciune şi de beneficiară a resurselor financiare din exterior, pentru a face faţă datoriilor trecute sau recente, face ca Spania să fie dependentă de evoluţia Greciei, Irlandei, Portugaliei…

10. Nu există ajutor de salvare fără să plăteşti. Ceea ce este valabil pentru Grecia şi pentru oricare altă ţară.

Articole din aceeasi categorie