Vrem soluții, nu sloganuri!

În 27 septembrie clujenii își vor alege reprezentanții în administrația locală și județeană. Până atunci nu mai este mult timp, astfel că în momentul de față, partidele politice sunt în toiul pregătirilor: își întocmesc listele cu candidați și își construiesc programele cu care vor intra în cursa pentru Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj. Campania electorală bate la ușă, iar temele de dezbatere ar trebui să vizeze (spunem noi) , printre altele, traficul rutier din oraș, poluarea, lipsa locurilor în creșe și grădinițe sau construcțiile „monstruoase” în locuri nepotrivite.
De departe, cea mai presantă problemă este traficul rutier. Se discută, se analizează, dar soluțiile concrete întârzie să apară. Recomandarea municipalităţii a fost, nu o dată, folosirea autobuzelor şi troleibuzelor, în defavoarea mașinii, însă, din păcate, fără prea multe rezultate. De asemenea, în continuare, prea puţini sunt cei care optează pentru bicicletă sau mersul pe jos. Proiectul măreț al viitorului tren metropolitan și al metroului ar urma să ajute la rezolvarea problemelor de trafic din zona orașului nostru și din împrejurimi, însă abia peste…10-20 ani. Până atunci, ce facem?
Nici la capitolul calitatea aerului nu stăm foarte bine, Cluj-Napoca fiind în continuare printre cele mai poluate orașe. Într-un top global lansat recent, pentru anul precedent, ne regăsim și noi, după Iași, București și Brașov. Ce-i drept, cu un nivel de poluare moderat, dar nu ne mândrim cu asta.
Lipsa locurilor în creșe și grădinițe este o altă problemă presantă la Cluj-Napoca, despre care, la fel, de ani de zile, se discută. Începând din octombrie, 240 de locuri noi în creșe vor fi disponibile, dar să nu uităm că anul trecut aproape 1000 de copii au rămas pe dinafară. .
Nici în ce privește urbanismul nu ne putem lăuda, mai multe monstruozități urmând să răsară, în perioada următoare, în cartierele Clujului: un “zgârie nori” de 40 de etaje, unul de 15 etaje în cartierul Bună Ziua și unul de 25 de etaje care este deja în construcţie, pe Calea Floreşti. Mai nou, se discută și de un proiect imobiliar de 13 etaje, în Mănăștur, pe care activiștii îl dezaprobă.
Toate acestea sunt provocări ale momentului, sunt doar câteva din problemele actuale pe care noi le reamintim celor care ne vor reprezenta în forurile locale, patru ani de acum încolo. De la ei așteptăm în camapania electorală dezbateri, dar mai ales soluții. Nu sloganuri!

Anca M. COLIBĂȘANU

Articole din aceeasi categorie