Vor fi sau nu anticipate?

Majoritatea românilor interesați de mersul acestei țări se întreabă în aceste zile dacă vor fi sau nu alegeri anticipate și de ce o vor duce ei mai bine dacă PNL devansează procesul electoral pentru alegerea reprezentanților în forul legislativ. Liderul PNL a spus, recent, că a „hotărât” împreună cu președintele Klaus Iohannis că pentru România cel mai bine ar fi organizarea de alegeri anticipate. „În ceea ce priveşte voinţa preşedintelui şi voinţa mea şi implicit a PNL, aceasta există şi este 100%”, a spus Orban, precizând că ar fi util şi bine ca alegerile anticipate să fie organizate simultan cu localele sau la o dată cât mai apropiată de acest scrutin. Ce nu a spus însă liderul PNL a fost pe ce se bazează concluzia sa și a președintelui Iohannis.

Însă, deşi Orban și Iohannis au hotărât că “e bine să fie anticipate”, nu înseamnă că aceasta se va și întâmpla. O recunoaște chiar şi liderul PNL: „Nimeni nu poate să garanteze că anul acesta vor fi organizate 100% alegeri anticipate”. Într-adevăr, nimeni nu poate garanta acest lucru, deoarece, pe lângă voința președintelui și a premierului, mai e nevoie și de susținerea celorlalți parteneri de coaliție ai PNL.

Or, din acest punct de, liberalii nu se pot baza, până acum, decât pe sprijinul USR şi UDMR. Formaţiunea condusă de Dan Barna s-a declarat de acord cu ideea anticipatelor, şi se pare că USR îşi doreşte mai tare decât PNL alegeri înainte de termen. „România are urgent nevoie de un Parlament care să contribuie la buna guvernare, nu să o împiedice”, a spus recent Dan Barna. Acest fals partid, fără doctrină, fără ideologie, fără program politic se află în picaj de ceva vreme și e posibil ca la alegerile la termen să nu mai atingă pragul electoral. De aceea, cu cât alegerile vor fi organizate mai devreme, cu atât șansele USR de avea reprezentanți în noul legislativ sunt mai mari. Şi UDMR a anunţat, prin vocea lui Korodi Attila, că susţine organizarea anticipatelor, motivând că România are nevoie de un guvern stabil din punct de vedere al susţinerii parlamentare.

În schimb, cei din PMP pun condiţii pentru a susţine anticipatele: revenirea la alegerea primarilor în două tururi şi reducerea numărului de parlamentari la 300. Legat de prima pretenţie, este posibil ca PNL să nu mai agreeze acest sistem de vot deoarece nu l-ar avantaja foarte tare. De asemenea, liberalii nu vor să audă nici de reducerea numărului de parlamentari la 300. Aşa că sunt puţine şanse ca pretenţiile PMP să fie satisfăcute.

Legat de poziţia Pro România, Victor Ponta, a anunţat că formaţiunea sa nu susţine acest demers şi nu îi va ajuta pe liberali. Practic, PNL nu poate conta pe voturile Pro România.

Nici liderii ALDE nu doresc să audă de anticipate. „Îl îndemn pe prim-ministrul Orban să nu sacrifice stabilitatea şi creşterea economică a României pentru un scop politic relativ mărunt. Să aibă încredere în Parlament şi în capacitatea noastră de a găsi o cale de mijloc, din care cei câştigaţi să fie românii şi nu un partid politic sau altul”, a transmis Tăriceanu.

În această situaţie singura şansă pentru PNL să poată declanșa anticipatele este să racoleze parlamentari de la PSD, ceea ce este improbabil în contextul actual. Aşa că toată tevatura legată de anticipate pare a fi mai mult o falsă discuţie, creată pentru a ocupa spaţiul public şi a evita dezbateri privind teme serioase care ţin de guvernare.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie