Vizita Papei Francisc în România – „un eveniment istoric”

Vizita Papei Francisc în România și mai ales în Transilvania este un eveniment comun, al tuturor celor patru dieceze istorice – Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia și Diecezele de Timișoara, Oradea și Satu Mare -, care au un trecut comun și multe puncte de întâlnire, de congruență, și care doresc să trăiască acest moment la o intensitate maximă” – a declarat miercuri, la Cluj-Napoca, episcopul romano-catolic de Oradea, ES Böcskei László, în cadrul unei conferințe de presă organizate de membrii comitetului de presă responsabili cu vizita Suveranului Pontif în România, respectiv la Șumuleu Ciuc.

„Putem spune, pe drept, că vizita Papei în România este un eveniment istoric (…), este o îmbrățișare a comunității locale de aici, a Bisericii locale din România. Dacă ne raportăm la ultima vizită a unui Suveran Pontif în România, care s-a redus doar la Capitală, acum, Papa Francisc va vizita patru centre ale spiritualității creștine catolice, și prin aceasta vrea să exprime bogăția și diversitatea Bisericii Catolice din România. Pe de altă parte, vizita vrea să fie o încurajare pentru noi, o încurajare pentru cei care se mărturisesc a fi creștini în lumea de astăzi, să își asume această calitate. Adică, a fi creștin nu este o chestiune privată, ci este ceva care trebuie să se vadă în comunitatea întreagă, indiferent că vorbim despre catolici sau vorbim despre comunități mixte, vorbim despre comunități de aceeași limbă sau comunități care sunt caracterizate de o diversitate de tradiții și de etnii. Este un dar, zic eu, de la Dumnezeu, că putem să îl salutăm pe Sfântul Părinte și sper ca întreaga societate din România să poată să perceapă în acest fel vizita Papei” – a declarat ES Böcskei László.

Episcopul romano-catolic de Oradea a subliniat că vizita Papei în România are și un caracter ecumenic. De asemeni, a spus ES Böcskei László, „să nu uităm nici mesajul pe care Papa obișnuiește să îl transmită întregii societăți, chiar și responsabililor în viața noastră civilă, pentru a putea fi, oarecum, consolidatori ai unei societăți echilibrate, în care libertatea și drepturile omului să fie respectate și asigurare tuturor”. „Nu în ultimul rând, vizita Papei Francisc este o provocare pentru noi. (…) Această vizită trebuie să aibă urmări. Numai atunci vom putea vorbi despre o reușită, când vizita va avea urmări, iar aceste urmări trebuie să se concretizeze în viața noastră. Papa Francisc vine să ne aducă încurajare și să ne dea și o îndrumare în această direcție. Noi, cu acest gând și cu această dorință vrem să îl primim pe Sfântul Părinte, pentru ca întâlnirea cu urmașul Sfântului Petru să fie pentru noi un nou început și un nou motiv de angajament  în consolidarea comunității și a societății noastre” – a spus ES Böcskei László.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, părintele Veres Stelian, membru în comitetul de organizare a vizitei Suveranului Pontif la Șumuleu Ciuc, a subliniat că „vizita Sfântului Părinte la Șumuleu Ciuc nu este adresată numai Secuimii, ci tuturor catolicilor din Transilvania, dar nu numai din Transilvania, ci și de peste hotare, din Ungaria și din întreg Bazinul Carpatic, dar și din alte țări ale lumii”.

Părintele Veres Stelian a prezentat presei și banner-ul pregătit pentru vizita Papei Francisc la Șumuleu Ciuc, care conține, deasupra imaginii Suveranului Pontif, stemele celor patru dieceze catolice din Transilvania.

Site special pentru înscrierea pelerinilor la întâlnirea cu Papa Francisc, de la Șumuleu Ciuc

Un site special  – pontifex.ro – va fi pus, din 1 martie a.c., la dispoziția pelerinilor care vor dori să participe la întâlnirea cu Papa Francisc, de la Șumuleu Ciuc, din 1 iunie.

„La această întâlnire cu Sfântul Părinte nu așteptăm doar pelerini din cele patru dieceze din Transilvania – Alba-Iulia, Oradea, Timișoara sau Satu Mare -, ci și din celelalte din țară, dar și din străinătate. La data de 1 martie vom da drumul înscrierilor online, gratuite, pe pagina de internet realizată special pentru vizita Papei, pontifex.ro. Sperăm ca la data de 31 martie să putem avea o imagine clară a numărului persoanelor care vor fi la Șumuleu Ciuc. Dacă este necesar, putem să prelungim perioada de înscrieri online” – a declarat reprezentantul Arhidiecezei de Alba-Iulia, pr. Olah Zoltan.

Potrivit acestuia, pe site-ul pontifex.ro va exista posibilitatea de înscriere pentru grupuri sau individual. Vor putea fi înscrise grupuri parohiale, copii, elevi sau studenți, familii, preoți care doresc să concelebreze, să fie prezenți activ la Sfânta Liturghie, sau preoți care vor ajuta la Sfânta Împărtășanie, călugări și călugărițe, persoane cu dizabilități și însoțitorii lor. La încheierea perioadei de înscriere, pentru cei înscriși vor fi emise bilete electronice, gratuite, cu cod de bare.

„Se poate veni la întâlnirea cu Sfântul Părinte și fără înscriere prealabilă, dar în acest caz nu se va putea intra în acea zonă pe care noi o numim protejată, ci, de undeva, de departe, vor putea urmări pe un ecran Sfânta Liturghie. Autoritățile locale și organizatorii cer cu insistență să nu venim la Șumuleu Ciuc, pe cât posibil, cu mașina personală, pentru că nu există în oraș suficiente locuri de parcare. Tocmai de aceea, intrarea în oraș cu automobilul va fi restricționată încă din data de 31 mai. Fiecare grup care va participa la întâlnirea cu Papa Francisc este invitat să aducă un steag al bisericii sau al comunității din care face parte. Organizatorii cer cu insistență să nu se rostească la această întâlnire mesaje politice și să nu se aducă simboluri care sunt străine de natura ceremoniilor religioase” – a mai declarat pr. Olah Zoltan.

Reprezentanții comitetului de presă responsabili cu vizita Suveranului Pontif la Șumuleu Ciuc au atenționat că fiecare pelerin care va participa la întâlnirea cu Papa Francisc, de la Șumuleu Ciuc, va fi supus unui control de securitate la porțile de intrare spre locul de întâlnire. Pelerinii pot să aducă cu ei, cu această ocazie, doar medicamentele care le sunt necesare, scaunul pliant, umbrela, steagul amintit și apă în flacoane de jumătate de litru. Ceea ce nu poate trece de controlul de securitate sunt armele albe – cuțit, foarfecă, materiale inflamabile sau explozive, sticlă etc.

Ceremonia de la Șumuleu Ciuc se va desfășura în limba latină, cântecele vor fi în limba maghiară, predica Sfântului Părinte va fi rostită în limba italiană, dar se va face simultan traducere în limba maghiară și în limbile română și engleză, traducere care va apărea pe ecranele amplasate în jurul altarului. Ceremonia de la Șumuleu Ciuc va fi transmisă în direct de Televiziunea Română.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie