Virusul COVID 19 a îmbolnăvit și contrabanda cu țigări

Nivelul pieţei negre a ţigaretelor se situează în România la 7,7% din totalul consumului, în scădere faţă de 12,1%, cât s-a înregistrat la începutul anului, înainte de declararea pandemiei.

Conform datelor companiei de cercetare Novel Research, în majoritatea regiunilor ţării, nivelul comerţului ilicit cu ţigarete a scăzut în perioada martie – iulie. Doar în regiunea centru contrabanda creşte cu 1,5% până la 1,8%, iar în sud-est cu 0,4% până la 4,9%. Nord-est continuă să fie cea mai afectată de piaţa neagră, cu un procent de 22,5%, cu toate că se află în scădere cu 7,1% faţă de ianuarie 2020.
Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, ponderea „cheap whites” creşte cu 19,7%, până la 51,8%, iar Moldova scade semnificativ cu peste 18%, până la 9,7%. Ponderea produselor din Ucraina scade cu 4,3% înregistrând un nivel de 5,1%, iar Serbia rămâne relativ constantă, cu 0,6%).

Conform datelor Poliţiei de Frontieră, țigaretele sunt cele mai traficate produse la graniţele ţării, iar în primele şase luni ale anului 2020 au fost reţinute peste un milion pachete ţigări, cu o valoare de aproximativ 13,1 milioane lei , fiind identificate şi destructurate 5 grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost implicate 28 de persoane, arată şeful, chestor principal de poliţie Liviu Bute.
Pe de altă parte, Poliția Română susține că zeci de grupuri infracţionale au fost destructurate de şi peste 34 de milioane de ţigarete de contrabandă şi 16.000 kilograme de tutun au fost confiscate numai în ultimele 7 luni.


Tutunul – cel mai solid contribuabil la bugetul de stat

Această scădere a pieţei negre are loc într-un context special, cel al restricţiilor de circulaţie impuse la graniţe după declanşarea pandemiei. Pe de altă parte, predictibilitatea fiscală şi scăderea contrabandei au determinat creşteri ale vânzărilor legale şi, implicit, ale taxelor virate la buget, tutunul devenind cel mai solid contribuabil.
Producătorii de ţigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le-au solicitat fără succes în ultimii ani. Includerea contrabandei în categoria ameninţărilor identificate în Strategia de Apărare a Ţării ar putea constitui baza pentru aceste modificări care includ reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunii de contrabandă cu ţigarete, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora – pieţe, oboare, staţii de metrou.
România este al treilea producător european de ţigarete. În primele cinci luni ale anului, exporturile de tutun şi ţigarete au crescut cu peste 185 milioane de euro, iar valoarea totală a exporturilor de tutun brut şi prelucrat în 2019 a fost de 948,4 milioane euro, tutunul având o contribuţie pozitivă la balanţa comercială a României de aproape 600 de milioane euro.

Articole din aceeasi categorie