Viktor Orban la Cluj-Napoca: România merită să devină membru Schengen

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, la Cluj-Napoca, ieri, unde a susținut o conferință de presă alături de liderul UDMR, Kelemen Hunor, că România merită să devină membru Schengen deoarece a arătat că este capabilă să apere granițele externe ale Schengen. Totodată, premierul ungar a ținut să mulțumească țării noastre pentru că este capabilă să apere graniţele UE.
„Profit de această oportunitate pentru a mulţumi României. (…) În anii care au trecut, România a apărat în mod considerabil graniţele Uniunii Europene, lucru important atât pentru Ungaria, cât şi pentru România, astfel că atât din Est, cât şi din Sud am putut să contăm întotdeauna pe România. Atunci când România îşi apăra propriile hotare, apăra şi Ungaria. Modul în care în ultimii patru ani s-a realizat apărarea frontierelor României este un argument puternic pentru ca România să facă parte din zona Schengen. Acesta este un fapt: România a dovedit, într-o perioadă dificilă, că este gata, este capabilă să apere graniţele externe ale Schengen şi este clar că merită să devină membră a Schengen. Încă o dată, în numele Ungariei îi mulţumesc României pentru ceea ce a făcut”, a menţionat premierul Ungariei. Întrebat cum crede că ar trebui să se raporteze UDMR la Partidul Popular Europeană ținând cont de faptul că relațiile FIDESZ sunt tot mai tensionate cu familia popularilor europeni, Viktor Orban a arătat că lucrurile se vor clarifica abia după alegerile europene.
„În momentul de față PPE se pregătește să facă o înțelegere cu stânga însă din partea noastră nu puteam accepta și sprijini acest lucru ținând cont de faptul că întreaga stângă din Europa este pentru imigrare”, a spus liderul FIDESZ. Politicianul ungar a arătat că formațiunea pe care o conduce nu va aștepta ca PPE să i-a o decizie și că FIDESZ va decide dacă va rămâne sau nu în grupul popularilor europeni. „Problema cea mai importantă pentru noi este cum să împiedicăm migrația și de aceea nu ne putem lega destinul de un partid promigrație”, a precizat Viktor Orban.
Pe de altă parte, premierul ungar s-a arătat de acord cu ce spune Papa Francisc referitor la salvarea migranţilor şi la ajutorarea lor, însă aceste lucruri nu trebuie să fie făcute în Europa. „În ceea ce priveşte declaraţia Sanctităţii Sale, două lucruri pot să vă spun. Sunt de acord cu ambele. Pe de o parte, el cere să ducem o politică pentru ca să fie cât mai puţini cei care se îneacă în mare şi eu sunt absolut convins că cei care exprimă clar că emigranţii fără niciun fel de înregistrare, fără niciun fel de sprijin nu merită să plece din ţările lor, să se îmbarce, eu cred că noi, prin atitudinea noastră, salvăm vieţi omeneşti”, a spus Viktor Orban.
De asemenea, Viktor Orban a spus că problemele trebuie rezolvate acolo unde apar, nu importate în Europa. 

C.P.

Articole din aceeasi categorie