Victor Ponta: “În 30 de ani, nu a adoptat nimeni bugetul prin angajarea răspunderii!”

Guvernul Orban îşi va asuma răspunderea pe unul dintre cele mai importante proiecte pentru români- cel privind bugetul pe 2020. Ne confruntăm, astfel, cu o premieră, guvernanţii noştri alegând, din păcate, cea mai simplă variantă, în faţa dezbaterilor transparente. Cât este de oportună această soluţie şi mai ales de ce au ales liberalii se renunţe la discuţii – sunt câteva dintre întrebările la care preşedintele partidului Pro România, fostul premier Victor Ponta, a răspuns, într-un interviu pe care l-a acordat ziarului Făclia de Cluj.

Reporter: Guvernul Orban a anunțat că o serie de legi, printre care și bugetul pentru 2020, vor fi adoptate prin asumarea răspunderii. Considerați că e oportună soluția aleasă de PNL?

Victor Ponta: În 30 de ani, niciodată, nu a adoptat nimeni bugetul prin angajarea răspunderii. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă ca nu se prezintă niciun fel de date, nu au loc dezbateri. Dacă îți place, nu trebuie să faci nimic, iar dacă ești împotrivă, faci moțiune de cenzura şi atât. De ce e rău acest lucru? Pentru că de fapt, dezbaterile de la buget nu erau despre opoziție (ai majoritate și orice zice opoziția, pici la vot). Era despre faptul că fiecare categorie profesională și socială trebuie să știe- educație, sănătate, mediu, cultură, infrastructură, autorități locale- câți bani primesc. Așa nu va ști nimeni. O să afle anul viitor. Cred că e o mare greșeală, iar faptul că fac această forțare, arată un mod de a guverna care e împotriva tuturor celorlalți, cred că e total greşit, iar aici (n-red PNL) seamănă cu PSD.

Reporter: Cum se raportează Pro România la demersul privind alegerea primarilor în două tururi?

Victor Ponta: Am spus foarte clar că îl susținem, și am susținut acest proiect. Dar, din păcate, aici era foarte clar că PSD și UDMR îl vor bloca în Parlament. Singura soluție era ca Guvernul Orban, așa cum a promis, să își angajeze răspunderea pe această lege (pentru că aici clar era vorba de un blocaj în Parlament) și atunci…am fi avut primari în două tururi. Dar e clar că nici PNL nu mai vrea acest lucru. Ei (n. red PNL) și-au dat seama, fiind la guvernare, că pot să ia primari de la PSD, că au Ministerul Dezvoltării- cu fonduri- și atunci, practic, ei sunt noul PSD, de ce să mai facă alegeri în două tururi…? Dacă faci două tururi, rişti să pierzi – PNL primării în fața celor de la USR și PSD – în fața celor de la Pro Romania. Așa, o să rămânem cu pesediști care trec la PNL și nu se schimbă de fapt, nimic.

Reporter: Dar la proiectul privind eliminarea pensiilor speciale?

Victor Ponta: Aici am spus foarte clar, s-a ajuns la un proiect de la USR, pe care PNL și PSD l-au susținut, dar nu l-au mai votat. Aici am spus că proiectul lor era greșit, scotea și pensiile mici, lăsa pensiile mari, scotea de la niște categorii importante cum sunt, de exemplu, aviatorii. Singura soluție corectă, în această situație este o impozitare diferită a pensiilor mari și neimpozitarea pensiilor mici. Toți cei care au pensii peste un anumit nivel, cum se întâmplă în America sau în Europa, plătesc un impozit suplimentar pentru ceea ce depășește 5000 de lei, ce depășește 10.000 de lei și atunci e corect, e echitabil. Nu au vrut acest lucru și până la urmă tot acolo vom ajunge, la o impozitare diferiențiată a pensiilor și salariilor mari, tocmai pentru că România trebuie să fie o societate mai coezivă, suntem o societate cu discrepanțe din ce în ce mai mari și asta ne afectează capacitatea de dezvoltare.

Reporter: PSD a anunțat că nu e exclus să depună o moțiune de cenzură. Va susține Pro Rromânia o astfel de inițiativă?

Victor Ponta: Depinde de subiect. Nu suntem în niciun caz la remorca PSD, cum nu suntem nici a PNL. Dacă e un subiect corect, da, putem să o votăm. Să fie clar, nu o să treacă nicio moțiune de cenzură în acest moment. Actualul guvern își tranferă în fiecare zi parlamentari de la PSD, au luat și de la Pro România, dar sigur, dacă sunt subiecte importante, putem să votăm. Dar problema este alta la PSD trebuie să arate că într- adevăr se schimbă, ceea ce deocamdată, nu fac.

Reporter: S-au dat recent, sentinţe în cazul Colectiv. Cum comentaţi acum situaţia în care s-a ajuns, eraţi premier atunci.

Victor Ponta: Eu văd lucrurile așa: mi-am dat demisia atunci, pentru că nu aveam eu nicio atribuție legală legată de un club. Dar era o problemă politică și cred că am procedat corect atunci și nu m-am ținut de scaunul de premier. Dar vreau să vă spun ceva și anume ce se întâmplă în București, și sper să nu se întâmple în altă parte- sunt câțiva oameni politici mai ticăloși decât toți oamenii politici din lume care folosesc tragedia, moartea unor oameni tineri nevinovați ca să obțină voturi, să obțină bani și să se cațere pe aceste cadavre ca să ajungă primari, să ajungă să pună mâna pe sistemul de sănătate. Cred că aici, dincolo de compasiune și înțelegere pentru victime, dincolo de pedepse pentru cei care chiar au greșit, trebuie să îi oprim pe acești corbi politici care, pe cadavrele celor de la Colectiv, vor să ajungă, repet, să pună mâna pe Primăria București, pe spitalele din București, să aducă medicamente din afară, să privatizeze, iar atacul acestor corbi politici la adresa lui Arafat nu este legat de cum a acționat SMURD, ci este legat doar de faptul că Arafat nu îi lasă să privatizeze și să pună mâna pe toți banii din sănătate. Deci, nu trebuie ca pe o tragedie și pe nişte responsabilităţi pe care justiția le stabilește, nu trebuie să lăsăm niște indivizi să fure miliardele de euro ale românilor care trebuie investite în sănătate. Acesta e mesajul meu.

Reporter: Luna trecută au fost câteva plecări din Pro România. Vă aşteptaţi şi la altele?

Victor Ponta: Da, au fost, e vorba de cei care au susținut Guvernul Orban. Nu știu dacă vor mai fi plecări, până la urmă, Pro România este un partid deschis, vin, pleacă oameni cum e, de altfel, și în alte partide. Acolo a fost o chestiune foarte simplă și foarte clară: câțiva dintre foștii noștri colegi au spus trebuie să susținem Guvernul Orban, să fim și noi la guvernare. Majoritatea covârșitoare a celor din ProRomânia a fost nu, putem să mai stăm în opoziție, și o lună și un an și cinci, dacă credem și avem drumul nostru. Cei care au vrut cu PNL, au plecat la PNL, e dreptul lor personal, era normal să se despartă apele,

Reporter: Care este mesajul Partidului Democrat European din care faceţi parte şi al cărui vicepreşedinte aţi fost ales recent?

Victor Ponta: Suntem membri ai Partidului Democrat European care este un partid european mai de centru, mai mic, evident decât socialiștii și popularii, și noi suntem mai mici decât PSD și PNL, eu am și fost ales vicepreședinte acolo. Suntem prezenți, Corina Crețu ne reprezintă ca europarlamentar, și aceste idei proeuropene sunt importante pentru noi.  PSD, în ultima perioadă, devenise foarte naționalist și antieuropean, cu Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, iar acesta a şi fost un motiv pentru care ne-am despărțit- ideologic vorbind și ca mesaj- de PSD. Ciolacu e mai deștept și văd că a lăsat aceste mesaje antieuropene și bine face. Dacă se ține de asta, e bine și pentru PSD și pentru toată lumea.

Reporter: Cum comentaţi situația din PSD Cluj? Lucrurile sunt cam tensionate acolo.

Victor Ponta: Nu vreau să mă uit în curtea altora, dar pot să compar cifre. În 2014, eu am pierdut la Cluj în fața domnului Iohannis, dar am luat peste 100.000 de voturi. Uitați-vă câte voturi a luat doamna Dăncilă în 2019, și o să vedeți dacă direcția e bună sau e rea. Răspunsul e simplu.

Interviu realizat de Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie