Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Oleleu, s-a întîlnit cu primarii din Microregiunea Cîmpia Transilvaniei

Ioan-OleleuSituaţia creată de blocajul preluării şi depozitării rezidurilor menajere din majoritatea unităţilor administrativ-teritoriale asociate în Microregiunea Cîmpia Transilvaniei a generat o adevărată stare de urgenţă, mai ales că temperaturile în creştere pot favoriza apariţia unor epidemii în zonele mai puţin igienizate, motiv pentru care primarii celor 12 comune au cerut sprijinul Consiliului Judeţean.

La întîlnirea de lucru organizată joi, la Mociu, vicepreşedintele CJC, Ioan Oleleu, a răspuns multor întrebări adresate de primarii microregiunii, dialogul cantonîndu-se pe salubritate, reabilitarea Spitalului din Mociu, punerea în valoare a potenţialului agricol de care dispune Grupul de Acţiune Locală de aici, structură asociativă ce deţine 13% din suprafaţa judeţului, cu o populaţie de aproape 35.000 de locuitori, nefiind uitată starea deplorabilă a unor drumuri.

Primarul comunei gazdă, Horvath Marton, a prezentat condiţiile de neacceptat impuse primăriilor pentru a colecta şi transporta gunoiul în acest an, cu referiri concrete la Salprest şi Brantner-Vereş, cerînd sprijin în organizarea unui serviciu de specialitate în cadrul microregiunii, soluţie susţinută şi de şeful administraţiei de la Geaca, Ioan Miron, care a adăugat faptul că în comuna sa pubelele şi containerele stau pline de mai bine de o lună cu gunoaie, datorită preţurilor exorbitante percepute de operatori. Situaţii asemănătoare se întîlnesc şi la Cătina, Căianu, Cămăraşu, Palatca, aceasta ca să dăm doar cîteva exemple din această zonă nord-estică a judeţului.

Pentru ieşirea din acest blocaj, vicepreşedintele Ioan Oleleu a prezentat pe larg situaţia în care se află ADI Eco-Metropolitan, asociaţie la care participă cu capital şi comunele din microregiune, iar noul CMID Feleacu, unde s-a obţinut o finanţare europeană de 60 milioane euro, nu va fi funcţionabil în 2015. În aceste condiţii, preciza Ioan Oleleu, se vor duce toate rezidurile menajere tot pe platforma temporară existentă la Pata Rît, care nu se închide, iar transportul, la costuri rezonabile, se va face de către un operator din Cîmpia Turzii, care va curăţi în cîteva zile întreaga zonă.

DSC01984Referindu-se la organizarea serviciului propriu de salubrizare, vicele a încurajat ideea edililor de aici, sugerîndu-le să iniţieze un proiect european prin care să-şi poată finanţa achiziţionarea mijloacelor de transport necesare.
Pentru reabilitarea Spitalului din Mociu, reprezentantul administraţiei judeţene s-a pronunţat pentru găsirea fondurilor necesare, sens în care, la prima întrunire a deliberativului judeţean, va supune aprobării un proiect de hotărîre pentru asocierea cu cele nouă comune ce vor contribui la amenajarea spaţiilor necesare funcţionării secţiilor de interne şi boli cro

Dacă problema drumurilor rămîne încă o… problemă, datorită resurselor insuficiente pentru finanţare şi a managementului defectuos practicat de societăţile ce au cîştigat licitaţiile pentru reabilitarea unor drumuri judeţene, în schimb GAL Cîmpia Transilvaniei are certe posibilităţi de dezvoltare în următorii ani. Subiectul a fost potenţat de afirmaţiile făcute de demnitarul judeţului, iar fermierii şi conducerea grupului, prezenţi la această şedinţă de lucru, au reţinut că trebuie stabilite strategiile pentru dezvoltarea schemelor agroindustriale viitoare, pentru a se dezvolta atît asociaţiile de profil, cît şi micii gospodari cu fonduri comunitare.

GAL-urile vor avea bugete proprii, vor deveni structuri intermediare de implementare a proiectelor finanţate cu fonduri europene. Trebuie identificate, în regim de urgenţă, acele domenii care vor putea să pună în valoare potenţialul zonei, a subliniat Ioan Oleleu la această dezbatere, la care au mai participat directorul APIA, Adrian Zaharia, şi directoarea AFIR, Mariana Maier.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie