Vernisaj expoziție la Muzeul Municipal Dej: ,,In memoriam Regimentului 32 Infanterie Dej”

În cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marelui Război (1914-1918/1919), Primăria Municipiului Dej prin Muzeul Municipal Dej, în colaborare cu Asociația ,,Exploratorii transilvăneni” (Asociația ,,Erdélyi Kutatocsoport”) și Centrul de Informare și Promovare Turistică Dej, organizează expoziția comemorativă intitulată: ,,IN MEMORIAM Regimentului 32 Infanterie Dej”. Vernisajul expoziției va avea loc marți, 9 aprilie 2019, ora 17:00.
Expoziția cuprinde echipament militar și armament, medalii și insigne militare, obiecte personale și documente referitoare la unele personalități dejene, semne de identificare personală, cărți poștale trimise de pe front și invers, materiale de propagandă și susținere a războiului. Numeroase obiecte și documente prezentate ne oferă informații despre activitatea unor ofițeri români superiori: Marian Popu, comandant al Gărzii Naționale Românești din Dej în 1918, Arthur Dan, comandant al Regimentului 81 Dej în perioada interbelică, Emil Trișcă, Albert Porkolab, Victor Rusu ș.a. Ofițerii, subofițerii și soldații români care au luptat în Regimentul 32 Dej, odată întorși acasă, la sfârșitul războiului, au intrat Garzile Naționale Românești participând la menținerea ordinii publice și la realizarea Marii Uniri. În anul 1919 o mare parte din efective au fost recrutate în Regimentul 81 Infanterie Dej, parte din Armata Ardeleană, care a participat la operațiunile militare de pe Tisa (aprilie-august 1919).
Expoziția își propune reconstituirea unei părți din multiplele fațete ale unui eveniment cu un impact major asupra societății românești de o parte și de alta a Carpaților. Pe lângă sursele tradiționale de a scrie istoria, în special cele documentare, artefactele din expoziție prezintă într-un fel aparte memoria Primului Război Mondial. Obiectele personale prezintă anumite aspecte ale vieții războiului pe care nu la cuprinde documentul scris. Toate obiectele din expoziție reprezintă mărturii despre experiența umană nemijlocită pe linia frontului sau în afara acestuia. Acestea fiind atât de necesare pentru a reconstitui tragedia care a zdruncinat omenirea la începutul secolului al XX-lea.
Primul Război Mondial a fost cel mai dezastruos și ucigător război de până atunci. Pierderile umane ale Primului Război Mondial au fost catastrofale ajungând la 15.530.000 de morţi, 12.832.000 de răniţi şi 14.121.000 de dispăruți, pe lângă economii prăbușite şi datorii care nici în zilele noastre nu au fost plătite.
La confluența Someșurilor, după încorporarea contingentelor de rezervişti, în noaptea de 12 august 1914 s-a decretat mobilizarea generală. Oraşul Dej a devenit un furnicar de oameni, dintre care majoritatea covârşitoare erau români mobilizaţi în armata austro-ungară. Soldaţii veneau în oraș în grupuri mai mari, însoţiţi de cei dragi, de învăţătorul sau preotul din sat. Au fost înrolaţi câteva mii de tineri din Dej şi din satele de pe Valea Someșului în Regimentul 32 Dej. Soldaţii români aveau bonete de culoare violet şi numărul 32 era scris pronunţat pe ele, cu culoare albă, reprezentând numărul Regimentul din Dej.
În ziua de 22 august 1914, efectivul activ al Regimentului 32 şi contingentele mobilizate de curând, echipate de luptă au plecat pe front o parte dintre ei pe frontul din Ucraina iar alții pe frontul din Serbia. Până la sfârșitul anului 1918, în cimitirul de pe Dealul Florilor au fost înhumați 355 de militari al căror nume se cunoaște, alături de care își dorm somnul de veci alți 149 de militari necunoscuți, căzuți la datorie în Primul Război Mondial.
Marele merit al expoziției: ,,IN MEMORIAM Regimentului 32 Infanterie Dej” este acela că obiectele nu provin dintr-un mediu instituționalizat-muzeu sau colecție publică- cea mai mare parte a lor se află expuse datorită membrilor Asociației ,,Exploratorii transilvăneni” (Asociația ,,Erdélyi Kutatocsoport”) care le-au colecționat de-a lungul timpului, iar pe unele le-au scos personal din pământ, pe unde a trecut linia frontului. Dacă nu ar fi fost scoase la lumină ele ar fi fost distruse odată cu trecerea timpului. Expoziția va rămâne deschisă la Muzeul Municipal Dej în perioada 9 aprilie -25 mai 2019.
C. Albinetz

Articole din aceeasi categorie