Vasile Puşcaş: Plăcuţa cu textul lui Iorga face parte din ansamblul monumental Matei Corvin

Fostul negociator al României cu Uniunea Europeană, istoricul Vasile Puşcaş a declarat ieri că placa din faţa Grupului Statuar Matei Corvin cu textul marelui savant Nicolae Iorga face parte din ansamblul monumental şi este integrată istoriei Clujului.

El a spus că, în opinia sa, i se pare potrivit ca placa să fie păstrată pe monument în condiţiile în care clujenii consideră că se impune acest lucru. “În calitate de istoric aş vrea să spun că fiecare comunitate îşi aranjează spaţiul, atît cel naţional cît şi cel cultural, aşa cum consideră. În situţia în care clujenii consideră dacă este bine să se păstreze acea placă mi se pare că este potrivit. Deja acea placă face parte din ansamblul respectiv, are deja o istorie şi este integrată istoriei Clujului”, a spus Vasile Puşcaş.

Reacţia profesorului clujean vine după ce, vineri, consulul Ungariei la Cluj, Szilágyi Mátyás, a cerut autorităţilor locale să îndepărteze placa montată la începutul săptămînii lîngă statuia lui Matei Corvin. Şeful misiunii consulare a mai cerut instalarea de indicatoare de intrare în localitate cu mesaj de “bun venit” în limba maghiară.

De asemenea, saptamîna trecută, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a fost primit  la solicitarea sa, la Ministerul roman de Externe, pe tema amplasării plăcuţei conţinînd  citatul istoriculuiNicolae Iorga, solicitînd cu această ocazie să se facă demersuri pentru înlăturarea plăcii.

La Parchetul de pe lîngă Judecătoria Cluj-Napoca a fost înregistrată o plîngere penală “împotriva unor făptuitori necunoscuţi, pentru săvîrşirea infracţiunii de executare fără autorizaţie de construire a unor lucrări cu privire la grupul statuar Matei Corvin din Piaţa Unirii, monument clasat în grupa A, infracţiune prevăzută şi pedepsită de art. 24 alin. 1 lit. a din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, coroborat cu dispoziţiile Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice”, semnată de vicepreşedintele organizaţiei “Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania” (CNMT), Gergely Balazs.

Articole din aceeasi categorie