Valuri şi valsuri la Putere şi Opoziţie

ILIE CĂLIAN

Băsescu se teme. Altfel, cum s-ar putea explica două dintre obsesiile sale de ultimă oră – regele Mihai şi Mişcarea Populară?! De ce se teme? Se teme că PDL va pierde spectaculos la viitoarele alegeri, iar odată căzut PDL de la guvernare, majoritatea parlamentară condusă de USL îl va suspenda şi, apoi, detrona de la Cotroceni (după ce i-a contorizat numeroase grave încălcări ale Constituţiei).

După paranoia – cum o numea fostul ambasador al SUA la Bucureşti – legată de un atac al Rusiei la adresa României, Băsescu s-a manifestat virulent împotriva regelui Mihai – de la jigniri la acuzaţia de trădare a interesului naţional, ca şi aceea că ar fi fost slugă a sovieticilor. El şi-a întărit atitudinea din vară prin poziţia recent exprimată: anume, că nu consideră acceptabilă prezenţa lui Mihai I la Parlament, cu ocazia împlinirii vîrstei de 90 de ani, şi că nu ar participa la o asemenea festivitate. Dincolo de aiureala cu privire la posibilitatea ca, cu această ocazie, Parlamentul să se transforme într-o Constituantă ad-hoc, care să transforme republica în monarhie, este greu de înţeles poziţia lui Băsescu, care, în acelaşi timp, îl susţine pe Paul de România, altă filieră monarhică. Îmi este greu să înţeleg atitudinea lui Băsescu altfel decît provenind din anume deviaţii caracteriale (dacă nu cumva susţinerea lui Paul de România vizează şi niscai parale din moştenirile pe care le revendică acesta).

În privinţa aşa numitei Mişcări Populare – pe care Băsescu a înregistrat-o la OSIM prin fiica sa Ioana -, un fel de umbrelă compusă din partide, “societăţi civile”, sindicate, persoane individuale, pe care să o conducă PDL (aşa cum, vă reamintesc, Ceauşescu crease FDUS şi ODUS ca instrumente ale PCR), ar fi de spus, în primul rînd, că, deşi e de rîs, trebuie, totuşi, luată în serios. Desigur, unora această însăilare le aminteşte mai degrabă de CDR decît de PCR. Totuşi, n-ar trebui să uităm că PNŢ-ul de la începutul anilor 90 era o formaţiune politică şubredă în esenţa ei, în timp ce PDL este un partid cu un aparat foarte bine structurat şi cu o disciplină bazată pe interese economice şi şantaj, disciplină care face ca partidul să-şi poată atinge scopurile – cum a şi demonstrat-o pînă acum. Deja se vorbeşte de cooptarea în această mişcare a partidelor conduse de Gigi Becali, Corneliu Vadim Tudor şi Dan Diaconescu. Desigur, unii lideri ai PDL consideră nefezabilă atragerea acestora alături de PDL. Alţii vorbesc în dodii, precum Elena Udrea: ”Poţi să te aliezi cu oricine. Important este ce iese, important este rezultatul. Dovadă şi USL, care a fost un eşec”. Blonda ministresă face o gravă eroare: USL nu a fost, ci este şi va trece măcar un an pînă să vedem dacă a fost succes ori eşec.

Desigur, USL are probleme, ca orice alianţă. Şi dacă ar fi doar un fost eşec, Băsescu şi PDL n-ar mai trebui să se preocupe de acea umbrelă numită Mişcarea Populară. Nu, USL nu “a fost” un eşec şi – încă! – nici nu este. Nu este mai puţin adevărat că ceva nu e în regulă cu Partidul Conservator, care urmează ca astăzi să-şi precizeze poziţia. Deocamdată, este greu de înţeles de ce – după ce s-a despărţit de PSD şi a format Alianţa de Centru-Dreapta cu PNL şi după ce a acceptat, în complexe negocieri, strategia de alegeri şi numirile de candidaţi comuni – PC s-a supărat pe cei doi co-preşedinţi ai USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu (mai ales pe acesta), în legătură cu candidaţii de primari la Bucureşti şi Iaşi. Cel puţin cu candidatura lui Piedone la Bucureşti s-a făcut de rîs: acesta a refuzat, ba chiar pare să se dezică de PC. Să dorească, oare, Dan Voiculescu, în ultimul moment, o negociere cu Băsescu, pentru a intra şi PC în Mişcarea Populară?! Greu de crezut şi, mai ales, greu de precizat care i-ar fi folosul. Ne vom lămuri, oarecum, astăzi, cînd PC urmează să dea clarificările de cuviinţă. Oricum – revin la afirmaţia Elenei Udrea -, cu sau fără PC, despre USL nu se poate vorbi la trecut, ca despre un (fost) eşec, chiar dacă aceasta este cea mai arzătoare dorinţă a lui Băsescu şi a liderilor PDL.

Articole din aceeasi categorie